Úterý, 19. března 2024

Více než polovina Čechů se cítí přímo ohrožena klimatickými změnami, nedostatek vody se týká 57 % z nich

Více než polovina Čechů se cítí přímo ohrožena klimatickými změnami, nedostatek vody se týká 57 % z nich

Češi přisuzují klimatickým změnám a jevům spojeným s životním prostředím překvapivě velkou důležitost. 8 z 10 (78 %) lidí považuje klimatické změny za závažné a více než polovina (52 %) dotázaných se změnami klimatu cítí osobně ohrožena. Největší obavy pak mají z nedostatku vody. Tento problém označilo za velmi vážný 73 % osob a 57 % z nich cítí přímé dopady na jejich život. Vyplývá to z nové studie[1] společnosti Skanska a Asociace pro vodu ČR, kterou zpracovala agentura STEM/MARK.

Řešení klimatických změn bylo hlavním tématem pondělního summitu OSN v New Yorku. Jeho výsledkem byla dohoda o získání uhlíkové neutrality do roku 2050. Postoje Čechů v otázce environmentálních problému světa pak nasvědčují tomu, že je pro ně téma důležité.

Za nejpalčivější problém považují lidé nedostatek vody. 9 z 10 (92 %) respondentů jej označilo jako velmi (73 %) nebo poměrně (19 %) závažný problém. 57 % osob se pak cítí nedostatkem vody přímo ohroženo. Největší obavy mají v tomto smyslu lidé nad 60 let (66 %) a obyvatelé obcí s méně než 1000 obyvateli (65 % vs. 47 % Pražanů).

Poměrně kritičtí jsou Češi k přístupu centrálních orgánů k řešení této situace. Jen zlomek lidí hodnotí činnost parlamentu i vlády (po 1 %) v těchto otázkách jako velmi dobrou. Jako spíše špatnou či velmi špatnou hodnotí práci vlády 64 % a parlamentu 70 % osob.

Klimatickou změnu jako takovou považuje za alarmující 8 z 10 Čechů (48 % za velmi a 30 % za poměrně závažnou). Více než polovina (52 %) dotázaných se změnami klimatu cítí osobně ohrožena.

Jako další velmi závažné environmentální problémy Češi v průzkumu označili následující:

? Zamořené oceány (68 %)

? Mýcení lesů (63 %)

? Nadměrné používání plastů (58 %)

? Degradace půdy (56 %)

? Úbytek druhů a snižování biodiverzity (39 %)

? Vyčerpání fosilních surovin (23 %)


[1] Sběr dat probíhal v termínu červenci a srpnu 2019 na vzorku 1010 osob

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů