Úterý, 19. března 2024

V projektech Zelená obec a Sběrný dvůr nejvíce bodovaly obce ze Středočeského kraje, vybraly více než 250 tun elektroodpadu

V projektech Zelená obec a Sběrný dvůr nejvíce bodovaly obce ze Středočeského kraje, vybraly více než 250 tun elektroodpadu

Společnosti REMA v těchto dnech oceňují obce zapojené do projektů Zelená obec a Sběrný dvůr, které vloni vysbíraly nejvíce vysloužilých elektrozařízení. Nejlepší obce z každého kraje zapojené do jednoho z daných projektů získávají certifikát Příkladná Zelená obec nebo Příkladný Sběrný dvůr. Nejlépe si vedly obce ze Středočeského kraje, které v obou projektech odevzdaly celkem přes 250 tun elektroodpadu. V přepočtu na obyvatele si nejlépe vedlo město Přebuz, kde každý obyvatel odevzdal průměrně 22 kilogramů.

Obcím zapojeným v projektu Zelená obec nebo Sběrný dvůr, které v loňském roce v síti REMA odevzdaly nejvíce elektroodpadu, právě v těchto dnech předávají regionální zástupci certifikáty Příkladné Zelené obce a Příkladné Sběrné dvory. ,,Certifikáty graficky vycházejí z naší výroční zprávy pro rok 2018 a vyzdvihují zejména environmentální odpovědnost obcí, které usilují o minimalizaci svého negativního dopadu na životní prostředí," vysvětluje David Vandrovec, ředitel společností REMA s tím, že oceňovány jsou nejlepší obce z každého kraje.

Projekt Zelená obec funguje již 11. rokem. Je šitý na míru obcím, které se chtějí ekologickým a šetrným způsobem k přírodě zbavit elektroodpadu, přenosných baterií a akumulátorů. Vysloužilé elektrospotřebiče z domácností a přenosné baterie určené k recyklaci mohou obyvatelé jednoduše odkládat do sběrného boxu, který bývá zpravidla umístěn na obecním úřadě nebo v jeho blízkosti. Do konce roku 2018 bylo v projektu zapojeno téměř 800 obcí. Projekt obci umožňuje také bezplatný odvoz a ekologické zpracování objemnějšího obecního elektroodpadu a zapojit se do něj může kterákoliv obec z České republiky, bez ohledu na počet obyvatel.

Ze statistik REMA vyplývá, že projektu se účastní zejména menší obce. V nich totiž často chybí místa, kam by obyvatelé mohli elektroodpad odkládat, ten tak ve výsledku často končí na skládkách. ,,Malé obce se proto zpočátku snažily řešit sběr elektroodpadu samy, z dlouhodobého hlediska však pro ně toto řešení bylo neudržitelné. REMA jim v této oblasti nabízí pomocnou ruku, protože i tyto obce potřebují mít možnost využívat kvalitních služeb za férových podmínek," zdůrazňuje Vandrovec. Proto podle něj není pro kolektivní systém REMA komplikací ani malá hmotnost objednávky. Zásilku do 50 kg je možné poslat balíkem, pro větší zásilky lze zajistit individuální svoz již od 150 kilogramů elektroodpadu. Vše bezplatně.

Služeb REMA využívají i obecní sběrné dvory. ,,Svoz elektroodpadu realizujeme i v těch obcích, které disponují pouze malým sběrným dvorem s omezenými skladovacími prostory. Překážkou není ani úplná absence sběrného dvora. V takovém případě stačí, aby se v obci ve spolupráci s naším kolektivním systémem zřídilo místo zpětného odběru," vyzdvihl Vandrovec s doplněním, že právě i za tímto účelem REMA posílila regionální tým, který se o partnery v regionech pravidelně stará. ,,Věříme, že tato přímá vazba je a nadále bude ku prospěchu věci," uzavírá.

Příkladná Zelená obec 2018

V projektu Zelená obec za rok 2018 vůbec nejvíce elektroodpadu, bezmála 8 tun, vysbírala obec Velké Chvojno z Ústeckého kraje. Druhou nejúspěšnější obcí byla Heřmanova Huť z Plzeňského kraje s více než 5 tunami odevzdaných vysloužilých elektrozařízení. Třetí příčka poté připadá obci Libhošť z Moravskoslezského kraje se 4,5 tunami elektroodpadu. Recyklací odevzdaného elektrozařízení společně tyto obce přispěly ke zlepšení životního prostředí snížením produkce CO2 ekv. o bezmála 12 tun. Takové množství uhlíku by muselo absorbovat a přeměnit na kyslík téměř 400 stromů. Při přepočtu svezeného elektroodpadu na jednoho obyvatele si poté nejlépe vedlo město Přebuz z Karlovarského kraje s 22 kilogramy na obyvatele.

Příkladný Sběrný dvůr 2018

V projektu Sběrný dvůr bodovaly v loňském roce zejména obce z Plzeňského kraje: obec Vejprnice vévodí celkovému svozu s téměř 22 tunami odevzdaných starých elektrozařízení, obec Líně se pak s množstvím 15,6 tuny umístila na třetí pozici. Tuto dvojici doplňuje na druhé příčce obec Nový Malín z Olomouckého kraje se zhruba 18 tunami svezeného elektroodpadu. Recyklací odevzdaného elektrozařízení společně tyto obce přispěly ke zlepšení životního prostředí snížením produkce CO2 ekv. o více než 37,5 tuny, což by muselo absorbovat a přeměnit na kyslík celých 1 251 stromů. Z kraje Jihočeského pochází i nejlepší obec z hlediska přepočtu svezeného elektroodpadu na obyvatele - v obci Králova Lhota odevzdal každý obyvatel průměrně 22 kilogramů vysloužilých elektrozařízení.

Lídrem Středočeský kraj

Celkem se v síti společností REMA vysbíralo za rok 2018 16 672 tun elektroodpadu. V rámci jednotlivých krajů oceněných Zelených obcí si nejlépe vedl Středočeský kraj, kde se vysbíralo přes 113,5 tuny elektroodpadu, dále pak Jihočeský kraj s více než 32 tunami a Liberecký kraj s 29,3 tuny.

V projektu Sběrný dvůr se nejvíce vysloužilých elektrozařízení svezlo opět ve Středočeském kraji (téměř 142 tun), následoval Plzeňský (53,4 tuny) a Moravskoslezský kraj (28,45 tuny). Svezené vysloužilé elektrospotřebiče i další elektroodpad jsou posléze ekologicky zpracovány. Míra materiálového využití, včetně opětovného použití, se dle dat společností REMA pohybuje okolo 95,5 procenta.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů