Úterý, 19. března 2024

Zelená kancelář - jak být v práci více eko?

Čím dál tím více si uvědomujeme, jaký dopad mají naše každodenní rozhodnutí na životní prostředí...

Zelená kancelář - jak být v práci více eko?

Mnozí z nás jsou ochotni odepřít si kus osobního pohodlí pro to, aby co nejméně zatěžovali planetu. Proč však takto nečiníme i v pracovním prostředí?

Požadováním jednoduchých změn na pracovišti, nebo informováním kolegů či nadřízených, můžete pomoci nejen životnímu prostředí, ale i prostředí ve Vaší kanceláři.

Kancelář

Kancelář je pro mnohé z nás často druhým domovem. Trávíme zde přece většinu svého času. Existuje hned několik změn, o které můžete na pracovišti požádat, a změnit tak Vaši kancelář na místo šetrnější k životnímu prostředí a zároveň příjemnější na práci. Týkají se primárně tří oblastí: osvětlení a elektroniky, rozumného nakládání s papírem a klimatizace a rostlin.

Dobré osvětlení je pro lidi, kteří tráví hodiny před obrazovkami počítačů, mimořádně důležité. Avšak běžné fluorescentní tyčové žárovky, které používají mnohé kanceláře, obsahují 3,5 - 4 miligramů rtuti. Tento prvek je škodlivý pro lidi, zvířata i rostliny a může znečistit životní prostředí. Dobrým nápadem by tedy mohl být přechod na LED osvětlení. LED světla neobsahují rtuť, spotřebují o 75% méně elektrické energie a mají o 25% delší životnost. Firmy by měly také věnovat zvýšenou pozornost výběru správné elektroniky. Elektronická zařízení by měla naplnit potřeby firmy a proto i déle vydržet. Experti totiž varují, že v roce 2020 EU vyprodukuje 12 milionů tun elektronického odpadu, a podle globálních statistik se recykluje pouze 20%.

Novodobé kanceláře jsou také podstatně méně závislé na papíře, avšak stále máme co zlepšovat. V první řadě, pokud skutečně nemusíte používat papír, prostě ho nepoužívejte. Pokud už musíte, zvolte recyklovaný papír a tiskněte na obě strany listu. Je to skutečně důležité. Výroba recyklovaného papíru totiž ušetří 17 stromů na každou tunu papíru a ve srovnání s novým spotřebuje o 70% méně energie a vody.

Další důležitou oblastí je teplota v kanceláři. Každý rád pracuje v příjemném prostředí. Musíme si však uvědomit, že klimatizace a elektrické ventilátory spotřebují 20% veškeré elektřiny v kancelářských budovách po celém světě. Jak tento dopad snížit? Pokud bez klimatizace nevydržíte, nahraďte ji modelem šetrnějším k životnímu prostředí. Pokud chcete být ještě zelenější, umístěte do kanceláře rostliny. Prokazatelně dokáží snížit teplotu v kanceláři až o 10°C a vlhkost udržují mezi 30 - 60%, což je pro lidi optimum. Navíc pomohou s čištěním vzduchu a zvýšením produktivity (studie ukázaly zvýšení až o 15%).

Kuchyň

Každý zaměstnanec pracující v kanceláři může malými kroky snížit svůj negativní dopad na životní prostředí - i během oběda nebo přestávky na kávu. Tak například každá jednorázová PET láhev obsahuje 70% nově vyrobeného plastu. Vratné láhve je možné znovu naplnit a použít až 20 krát a skleněné lahve až do 50 krát. Nejekologičtější variantou je však nepochybně pití vody z kohoutku. Pití vody z kohoutku snižuje spotřebu plastů a CO2 emise způsobené přepravou, a navíc snižuje náklady.

"Pitná voda je v EU velmi striktně kontrolována. Je to jedna z nejčastěji testovaných potravin. Direktiva Evropské komise o pitné vodě (EC Drinking Water Directive) od členských států EU vyžaduje, aby každé tři roky podaly spotřebitelům zprávu o kvalitě jejich pitné vody. Tyto zprávy jsou veřejně přístupné na internetových stránkách Evropské komise. Na území většiny regionů EU má voda z vodovodních kohoutků vysokou kvalitu. Spotřebitelé by se měli na kvalitu vody ve svém regionu ptát přímo svého dodavatele. "

Lothar Vigelahn z Německé federální agentury pro životní prostředí

Voda je skutečně nad zlato a proto s ní musíme zacházet velmi rozvážně. Méně než 3% veškeré vody na Zemi tvoří sladká voda. 97% veškeré vody totiž tvoří moře a oceány. A pouze mizivé 1% vody je dostupné na pití. Zbývající 2% jsou zmrazeny v ledu. Proto i Vy můžete podniknout jednoduché kroky ke snížení své vodní stopy. Začněte tím, že okamžitě opravíte kapající kohoutky. Pomalý únik 120 kapek vody za minutu způsobí ztrátu 65,41 litrů vody za den, což je 23874,65 litrů za rok! Vyhněte se také mytí nádobí pod tekoucí vodou a před vložením do myčky nádobí neoplachujte. Většina nových myček nemá problém poprat se se stopami jídla, pokud předtím větší kusy odstraníte do smetí. Myčku však zapněte až když je skutečně plná.

Dalším důležitým faktorem je káva. A to, jak pijete svou denní dávku kofeinu, má skutečně velký vliv: zatímco vypití 4 šálků kávy denně po dobu jednoho roku způsobí karbonovou stopu jako běžné auto na trase 64,37 km, 3 velké latte denně mají za rok stopu jako let letadlem přes půl Evropy! Zásadní dopad na Vaši uhlíkovou stopu má totiž mléko. Vyberte si proto organickou / fair trade kávu s nízkou CO2 stopou a přejděte na bio rozložitelné kávové kapsle nebo zrnitou / mletou kávu. Standardní kávová kapsle se na skládce bude rozkládat 150 až 500 let. Německý Hamburg proto například v rámci iniciativy k redukci odpadu zakázal používání kávových kapslí ve státních budovách. Pokud raději pijete čaj, snižte svou ekologickou stopu tím, že vždy převaříte pouze takové množství vody, které skutečně spotřebujete.

Koupelna

Studie, které se ve Velké Británii zúčastnilo 2000 zaměstnanců kanceláří ukázala, že průměrný zaměstnanec tráví 14 minut denně v koupelně. Ať už se skrýváte před odpovědnostmi, nebo skutečně potřebujete použít toaletu, Vaše environmentální stopa se nasbírá. A protože toaleta je místo, kde musíme určitý čas trávit každý den, proč nepožádat o změny, které ji udělají příjemnější a zároveň šetrnější k přírodě?

Věděli jste například, že toalety používají na splachování čistou pitnou vodu? Tutéž vodu, která nám teče do kohoutků. Tvoří také 1/3 spotřebu veškeré pitné vody. Změnou typu splachovače z jednoduchého na duální ušetříte kolem 67% vody. Snížíte tak spotřebu i účet za vodu.

Nyní, když už můžete splachovat s čistým svědomím, se zaměřme na další oblasti v koupelně, které by mohly být zelenější. Věděli jste například, že většina běžných tamponů a hygienických produktů obsahuje plasty? Dámské vložky patří k hlavním škůdcům, jeden balíček totiž může obsahovat až tolik plastu jako 4 nákupní tašky. Pokud si myslíte, že tampony jsou lepší volbou, mýlíte se. Pokud nepoužíváte organické tampony, tak je velmi pravděpodobné, že také obsahují plast. A ty s aplikátorem jej obsahují zcela určitě.

Co tedy mohou udělat samotné ženy, nebo zaměstnavatelé pro své zaměstnankyně? Začněte tím, že své zaměstnance vzděláte o skrytých plastech v hygienických produktech a pomůžete jim najít alternativy, které budou vyhovovat jejich potřebám. Na současném trhu existuje množství organických produktů, které se nerozkládají tak dlouho, jak jejich běžné protiklady. Opakovaně použitelné aplikátory na tampony, menstruační spodní prádlo či kalíšky. Cokoliv ženy potřebují, určitě existuje zelenější varianta.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů