Úterý, 19. března 2024

Na šumavském Špičáku jsou unikátní biologické toalety

Na šumavském Špičáku jsou unikátní biologické toalety

Ekologické toalety vybudoval na vrcholu šumavského Špičáku sportovní areál Ski&Bike Špičák. Dosud tam sloužily v zimě lyžařům a v létě turistům a bikerům chemické toalety. Nyní budou moci používat toalety, v nichž se o likvidaci exkrementů postarají žížaly. Podobné toalety už fungují například v Alpách, v Česku jsou zatím první na Špičáku, řekl dnes ČTK ředitel areálu Vladimír Kasík.

Toalety fungují na principu vermikompostéru, jenž využívá schopnosti žížal přeměňovat biologické zbytky na kvalitní organické hnojivo. Na Špičáku se snažili vybudovat zázemí pro turisty už mnoho let, dlouho ale nebylo snadné najít řešení a získat pro něj souhlas ochrany přírody. "Bohužel se tam těžko dovede nějaká voda a už vůbec by tam bylo těžké odpadové hospodářství," poznamenal Kasík.

Dosud stály na vrcholu chemické toalety, u nichž se musel v týdenních cyklech vyměňovat obsah. Nové toalety nic takového nepotřebují. Žížaly budou obsah toalet likvidovat celoročně, sežerou ho a stráví a zároveň se budou při dostatku potravy množit. "Nepotřebujeme být napojeni na čističku odpadních vod, nepotřebujeme tam dělat jímku, nevzniká žádný odpad. Je to ryze biologická záležitost a viděl bych to jako náš další příspěvek k ochraně přírody," řekl Kasík.

Zařízení instalovala francouzská firma s mnohaletou zkušeností. Obsah toalet se pomocí posuvného pásu dostane do odděleného technického prostoru, kde ho žížaly likvidují. Zařízení je i díky tomu bez zápachu. Na vrcholu umístil Ski&Bike Špičák v minulých dnech malý hnědý domek se sedlovou střechou, který v přírodě neruší. Uvnitř jsou dvě toalety, jedna po muže a jedna po ženy. V plném provozu budou od zimní sezony.

Lada Pešková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů