Úterý, 19. března 2024

Stezka sucha v Průhonicích pomáhá najít správné stromy do vyprahlých měst

Stezka sucha v Průhonicích pomáhá najít správné stromy do vyprahlých měst

V Dendrologické zahradě v Průhonicích postupně vzniká Stezka sucha, na které odborníci experimentálně ověřují, jak jsou jednotlivé druhy dřevin odolné proti suchu, a které druhy stromů jsou vhodné pro vysazování ve městech a obcích. Tři druhy suchomilných dubů dnes při otevření stezky vysadil také premiér Andrej Babiš, ministr životního prostředí Richard Brabec a ředitel Výzkumného ústavu Silva Taroucy Ivan Suchara.

,,Česká republika má jasno, co musí dělat ohledně klimatické změny. Máme Národní koalici v boji proti suchu. Součástí toho je také sázení stromků. Zavázali jsme se k tomu, že Česká republika v rámci indexu udržitelnosti vysadí 10 milionů stromků a miliardu sazenic," říká předseda vlády ČR Andrej Babiš.

Expozice a samotná experimentální plocha Stezky sucha v Dendrologické zahradě postupně vzniká, hlavní terénní úpravy a výsadby proběhnou na jaře 2020. Zatím obsahuje v současné době zhruba 140 dřevin, na kterých odborníci ověřují vlastnosti vybraných dřevin. Především jde o odolnost proti nedostatku vláhy, extrémním letním teplotám a také úpalu, při kterém dřeviny trpí extrémním slunečním zářením a v jeho důsledku přicházejí o listy. Ve výběru jsou stovky druhů stromů a keřů, stezka se přednostně zaměřuje na listnáče použitelné ve městě například jako stromořadí.

,,Přednost by měly dostat především původní listnaté druhy stromů, ideálně pocházející z daného regionu, vhodné pro konkrétní stanoviště. Například pokud je o výsadbu městské aleje, je důležité myslet nejen na to, aby konkrétní druhy stromů a keřů vydrželi vysoké letní teploty, ale také jak budou čelit zvýšené zátěži emisí z dopravy nebo zda přežijí zimní mrazy," vysvětluje Ivan Suchara, ředitel Výzkumného ústavu Silva Taroucy.

Zeleň v urbanizovaných oblastech je jedním z klíčových adaptačních opatření na změny klimatu, protože ve městech a obcí žije převážná část obyvatel České republiky. Na podporu sázení ve městech se zaměřuje společná kampaň Ministerstva životního prostředí a Nadace Partnerství ,,Sázíme budoucnost", jejímž cílem je vysázet do 5 let 10 milionů nových stromů.

Nové stromy do měst a obcí pomáhá šířit i nový dotační program Státního fondu životního prostředí ČR (SFŽP) ,,Výsadba stromů". Program nabízí finanční pomoc lidem, kteří by rádi ve svém okolí vysadili nové stromy, od jednotlivých solitérů až po stromořadí.

,,Kolem nás je spousta aktivních lidí, kteří by rádi zlepšili své bezprostřední okolí. Ať už jsou to sousedé z domu, kolegové z firmy nebo z úřadu, spolky nebo jednotlivci. Nový dotační program má jednoduché schéma a žadatelům finančně pokryje veškeré náklady na materiál nezbytný k výsadbě listnatých stromů a jejich následnou péči," vysvětluje ministr životního prostředí Richard Brabec.

Program pokrývá organizátorům komunitního sázení zpětně plných 100 procent výdajů za nákup materiálu na výsadbu, ochranu a následnou péči o nové stromy. Příspěvek bude možné čerpat například na nákup sazenic, substrátu, kotvení, hnojiva, ochrany kmene či zavlažovacích vaků, ale i na zajištění odborného posudku. Spolupráce s odborníky zaručí, že zájemci budou sázet skutečně dřeviny, které na daném místě přežijí. Jaké druhy vybrat poradí návody zveřejněné na stránkách www.sazimebudoucnost.cz

O dotace na výsadbu stromů mají lidé mimořádný zájem, což dokládá nejen počet podaných žádostí, ale i množství dotazů směřovaných na zákaznické centrum a krajská pracoviště SFŽP. ,,Za první dva týdny od spuštění jsme přijali 71 žádostí na částku přesahující 13,5 milionů korun a dvakrát tolik žádostí je v online systému rozpracováno. Nechci předjímat, ale bude-li příjem pokračovat stejným tempem, můžeme mít do konce roku vyčerpáno," konstatuje ministr životního prostředí Richard Brabec.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů