Úterý, 19. března 2024

Výročí sametové revoluce připomíná kilometrová Alej svobody. Vysadilo ji 400 dobrovolníků

Výročí sametové revoluce připomíná kilometrová Alej svobody. Vysadilo ji 400 dobrovolníků

Přes kilometr dlouhá alej čítající 132 ovocných stromů nově lemuje starou polí cesty z obce Vestec do pražských Hrnčíř. Na oslavu 30 let obnovené demokracie v Česku ji pomohlo v sobotu i přes hustý déšť vysadit na čtyři stovky dobrovolníků. Stromy v aleji se stanou dalším příspěvkem do iniciativy Sázíme budoucnost pod taktovkou Nadace Partnerství, která plánuje z výsadby Alejí svobody udělat každoroční tradici. Na alej lidé a firmy složili sami, ve sbírce běžící ještě do 17. listopadu již nastřádali přes 230 tisíc korun.

,,O víkendu jsme navázali na loňskou výsadbovou akci pod Řípem ke stému výročí Československa. Alej sleduje starou polní cestu existující již od 19. století, která se ztratila v důsledku kolektivizace. Tu obec Vestec vyjmula zpět do svého vlastnictví. Díky tomu si lidé budou moci brzy vychutnat klidnou procházku z jedné vesnice do druhé, která bude plná stínu a plodících stromů. Chtěl bych poděkovat všem partnerům, dárcům a dobrovolníkům, kteří nám pomohli oslavit svobodu a demokracii v naší zemi takto neotřele. Už nyní víme, že příští rok navážeme další Alejí svobody, která pomůže jiné obci rozčlenit lány a lépe zvládat sucho, horko a erozi," slibuje strategický ředitel Nadace Partnerství Miroslav Kundrata.

,,Mám obrovskou radost, že nám tolik lidí přijelo s výsadbou pomoci. Poprvé jsme takto přeťali velké pole, které alej rozdělí na dvě části. Pociťujeme nejen ve Vestci, že se klima mění, za posledních deset let jsme zažili tisíciletou vodu, letos jsme dokonce měli záplavy přímo z pole, které osazujeme. Nedokážeme řešit klima jako celek, ale tyto malé zásahy do okolního prostředí jako obce zvládáme. Myslím, že se do podobných akcí může vrhnout každá radnice," vyzývá starosta Vestce Tibor Švec.

Letošní Alej přijela sázet různorodá směsice lidí, rýče a lopaty vzali do rukou starousedlíci z okolních obcí, zástupci firem, státních institucí, škol nebo čtveřice velvyslanců severských ambasád. Mezi sazeči nechyběli také patroni Sázíme budoucnost jako je fashion designérka Iva Burkertová z módní značky Odivi, starosta Říčan a populární moderátor Vladimír Kořen nebo písničkář Miroslav Paleček.

Takto viděl průběh akce jeden ze sazečů Jiří: ,,I přes nepřízeň počasí přišlo přes 400 dobrovolníků a ve tvářích lidí jsem viděl nadšení z práce pro dobrou věc. I za sebe můžu s radostí říct, že jsem pyšný na to, že se tak dobrá a smysluplná věc podařila, a že v dalších letech uvidíme procházející se lidi alejí pod rozkvetlými ovocnými stromy."

Se svým týmem přijel pod Říp sázet také ministr životního prostředí Richard Brabec, který průběh výsadby okomentoval takto. ,,Z bezejmenné cesty mezi poli vznikne časem nádherná ovocná alej, to je úžasná a inspirativní věc. Je to pro mě bez nadsázky symbol skvělé stmelující akce, kdy sázet přišli lidé snad všech věkových skupin," pochvaluje šéf rezortu životního prostředí, který je spoluiniciátorem myšlenky Sázíme budoucnost.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů