Sobota, 20. dubna 2024

Příspěvky na recyklaci se u elektra zobrazí i na účtenkách

Příspěvky na recyklaci se u elektra zobrazí i na účtenkách

Příspěvek na recyklaci zastaralých či nepoužívaných elektrospotřebičů uvidí nově zákazníci i na účtenkách. V současnosti je už povinný u pneumatik. Obce budou rovněž nově moci požádat o zřízení dalších sběrných míst nebo nádob. Umožní to nový zákon o vybraných výrobcích s ukončenou životností, který je součástí nové odpadové legislativy. Její návrh předkládá na úterní jednání vlády ministerstvo životního prostředí (MŽP).

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) bude projednávat čtyři odpadové zákony, které řeší mimo jiné i nakládání s odpady a obaly. Cílem hlavní normy o odpadech je omezení skládkování a větší motivace občanů ke třídění. Zákony by měly platit od počátku roku 2021. MŽP předpokládá, že by se do Sněmovny mohly dostat nejpozději do konce roku. Na vládu návrh zákona o výrobcích s ukončenou životností míří se dvěma rozpory.

Jednou z hlavních novinek je zavedení principů takzvané ekomodulace. Ta umožňuje promítnout do poplatků za jednotlivé výrobky uváděné na trh jejich dopad na životní prostředí. Příspěvky za zpětný odběr elektroodpadu, jeho opětovné použití, recyklaci a osvětu platí jednotliví výrobci takzvaným kolektivním systémům. Jde o neziskové organizace, které zajišťují sběr a recyklaci. Výše recyklačního příspěvku už v současnosti závisí na náročnosti zpracování daného elektrospotřebiče, jiná je u pračky či mobilu podle možnosti jeho využití. Nově bude podle zákona odrážet náročnost recyklace i v rámci jednotlivých druhů výrobků.

"Znamená to, že vedle ceny výrobku, která obvykle zahrnuje výrobní náklady a marže výrobců či distributorů, odráží cena také náklady na zajištění sběru a náležitého zpracování výrobku po ukončení jeho životnosti," řekl ČTK Ondřej Charvát z tiskového oddělení MŽP. Někdy jsou tyto příspěvky uváděné na faktuře samostatně, jako u elektrozařízení nebo pneumatik, někdy jsou součástí finální ceny, kterou platí zákazník. Zejména pokud jde o obaly, baterie a akumulátory.

Kolektivní systémy budou strukturu příspěvků nastavovat samy, ale MŽP je bude kontrolovat. Evropská komise by měla během začátku příštího roku vydat metodiku, která určí, jak k ekomodulaci přistupovat. Levnější poplatky by měly mít ty firmy, jejichž výrobky se dají snadno opravit, vydrží déle, dají se recyklovat a neobsahují nebezpečné látky. Ekomodulace tak může ovlivnit ceny konkrétních výrobků, připustil Charvát.

Kolektivní systémy budou navíc mít nově podle návrhu zákona povinnost zřídit sběrné místo v obci, pokud o to požádá. "Může jít o sběrné místo na velká nebo malá domácí elektrozařízení, ledničky, televize, výbojky a zářivky, baterie a akumulátory. Nemusí jít nutně o instalaci kontejnerů do ulici, ale třeba o instalaci sběrných nádob na obecním sběrném dvoře, případně jiných místech, které obec určí, například prostřednictvím sběrného boxu," dodal Charvát.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů