Úterý, 19. března 2024

Na ministerstvu končí autor nové odpadové legislativy Manhart

Na ministerstvu končí autor nové odpadové legislativy Manhart

Na ministerstvu životního prostředí končí autor nové odpadové legislativy, ředitel odboru odpadů Jaromír Manhart. Uvedl to dnes server Euro.cz na základě vyjádření ministerstva. Manhart podle serveru míří do Státního fondu životního prostředí. Vláda v úterý projednávání čtyř odpadových zákonů přerušila, premiér Andrej Babiš (ANO) si vyžádal další údaje. K návrhu legislativy mají výhrady ekologické organizace, ale například i krajské samosprávy.

Manhart pracoval na ministerstvu životního prostředí od roku 2002 s přestávkou v letech 2013 a 2014, kdy působil v soukromé firmě SGS Czech Republic. "Jaromír Manhart odchází z ministerstva po vzájemné dohodě. Dokončil úkol, který mu byl svěřen, tedy přípravu nové odpadové legislativy, která čeká na schválení vládou," řekla serveru mluvčí ministerstva Petra Roubíčková. Podle nejmenovaných zdrojů z ministerstva a úřadu vlády ale Manhartův odchod možná souvisí s nejasnostmi a kontroverzemi kolem změn v odpadové legislativě, píše Euro.cz.

Jednání vlády o odpadových zákonech, které řeší mimo jiné nakládání s odpady, obaly a vybranými výrobky s ukončenou životností, bylo v úterý na dva týdny přerušeno. "Pan premiér si vyžádal ještě nějaké další údaje, které se týkají především odpadových toků. Zajímal se i o návrh zákona o obalech. Zákony jsou navzájem natolik provázané, že nebylo možné propustit některé zákony dál a jeden z nich tam nechat," zdůvodnil tento krok na tiskové konferenci po jednání kabinetu ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Nová odpadová legislativa čelí z různých stran kritice. Ekologové a kraje například nesouhlasí s odložením konce skládkování z původně plánovaného roku 2024 na rok 2030. Kraje také třeba kritizují to, že příjemcem skládkovacího poplatku nebudou jen obce, na jejichž katastru skládka stojí, ale i Státní fond životního prostředí. Nová legislativa má nahradit původní zastaralé zákony, které neodpovídají trendům oběhového hospodářství, ale podle České asociace odpadového hospodářství neposunují nové zákony likvidaci odpadů zásadně k recyklaci.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů