Úterý, 19. března 2024

Díky BATERKOMÁNII se sběr baterií ztrojnásobil a na charitu půjde 100 tisíc korun

Díky BATERKOMÁNII se sběr baterií ztrojnásobil  a na charitu půjde 100 tisíc korun

Celkem 12 331 kilogramů baterií se od května do října vybralo v 19 městech a městských částech zapojených do soutěže BATERKOMÁNIE v Jihomoravském kraji. Její organizátoři, kterými byly Jihomoravský kraj a nezisková společnost ECOBAT, před zahájením projektu slíbili, že za každý odevzdaný kilogram věnují 10 korun, až do výše 100 tisíc korun, na charitativní nebo obecně prospěšné projekty v kraji. Díky tomu bude finanční příspěvek rozdělen mezi 3 vybrané projekty, a to konkrétně 50 tisíc korun na rehabilitaci malému Garikovi z Velkých Pavlovic (u Hustopečí), který se narodil s dětskou obrnou, dále 30 tisíc korun na vybudování laviček v obci Velká nad Veličkou a 20 tisíc korun na léčebné pomůcky pro desetiletou Markétku z Břeclavi, která se narodila s vrozenou mentální poruchou.

,,Výsledky Baterkománie v Jihomoravském kraji nás upřímně překvapily. Během půlročního projektu se v 19 zapojených městech vybralo trojnásobné množství baterií než ve stejném období minulého roku. Celkem bylo odevzdáno 12,3 tuny baterií, které jsme již předali k recyklaci. A to je skvělý výsledek," říká Petr Kratochvíl ze společnosti ECOBAT, která byla jedním z organizátorů soutěže a zároveň zajišťuje sběr a recyklaci baterií v České republice.

A jaký byl princip BATERKOMÁNIE? Před začátkem soutěže každé z 19 soutěžících měst, obcí a městských částí nominovalo ,,svůj" charitativní nebo obecně prospěšný projekt. Finanční příspěvek 100 000 Kč za vybrané baterie se nyní rozděluje mezi projekty navržené třemi nejúspěšnějšími městskými úřady. Tedy těmi, které sesbíraly nejvíc baterií v přepočtu na jednoho úředníka.

Na prvním místě se umístil Městský úřad Hustopeče, kde se podařilo vybrat 27,9 kg baterií na zaměstnance úřadu. Projekt BATERIE PRO GARIKA - JEDNA DVĚ, GARIK JDE nominovaný Hustopečemi díky tomu obdrží 50 000 korun. Druhý byl Obecní úřad Velká nad Veličkou s 23,7 kg baterií na úředníka. Velkou nad Veličkou nominovaný projekt LAVIČKY NEJEN PRO BABIČKY získá 30 000 korun. Na třetím místě skončil Městský úřad Břeclav (14 kg) a jím nominovaný projekt BATERKY PRO MARKÉTKU obdrží 20 000 korun.

,,Lidé v Jihomoravském kraji vzali soutěž ve sběru baterií vážně. Těší mě, že spojení sběru baterií a charity zafungovalo. Díky Baterkománii jsme udělali něco dalšího pro životní prostředí a zároveň finančně přispěli na smysluplné projekty a pomohli konkrétním lidem, kteří to potřebují. Chtěl bych také pochválit zaměstnance zapojených úřadů, kteří odvedli pořádný kus práce při propagaci soutěže ve sběru a nominovaných projektů," dodal František Havíř, vedoucí odboru životního prostředí Jihomoravského kraje.

Do soutěže se zapojila města Boskovice, Břeclav, Bzenec, Hrušovany nad Jevišovkou, Hustopeče, Klobouky u Brna, Kyjov, Pohořelice, Slavkov u Brna, Tišnov, Velká nad Veličkou, Veselí nad Moravou, Vyškov, Ždánice, Židlochovice, a městské části Brno-Jundrov, Brno-sever, Brno-Starý Lískovec a Brno-Královo Pole.

Soutěž BATERKOMÁNIE v Jihomoravském kraji organizuje nezisková společnost ECOBAT, která v ČR zajišťuje sběr a recyklaci baterií, ve spolupráci s Jihomoravským krajem. Bližší informace najdete na webu baterkomanie.ecobat.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů