Pátek, 19. dubna 2024

14. března - Mezinárodní den akcí pro řeky a proti přehradám

Mezinárodní den akcí pro řeky a proti přehradám byl inspirován a založen účastníky First International Meeting of People Affected by Dams - tzv. prvního mezinárodního setkání lidí postižených přehradami, který se konal v březnu 1997 v brazilské Curitibě.

14. března - Mezinárodní den akcí pro řeky a proti přehradám

Přehrady a jezy - ano, nebo ne? Na důležitost této otázky upozorňuje dnešní mezinárodní iniciativa za ochranu řek. "Každoročně se 14. března ozývají po celé Zemi tisíce lidí v rámci oslav světových řek a lidí, kteří za ně bojují," popisují dnešní svátek přímo jeho oficiální webové stránky International Day of Action for Rivers. "Mezinárodní den akce pro řeky je den oslav úspěchů, jako je odstraňování přehrad a postupné obnovování přírodního rázu řek," uvádí.

Tradice od roku 1997
Ačkoliv se nejedná o den vyhlášený Organizací spojených národů, napříč kontinenty se dnes konají setkání, happeningy i demonstrace. Tam všude se lidé snaží poukázat na rizika spojená s přehrazováním řek a často přehlíženými dopady, které s sebou regulace toků nese. "Zalévání řek betonem často ohrožuje místní obyvatele, mnohdy drobné zemědělce, kteří kvůli přehradě přijdou o domov i obživu," uvádí jeden z problémových aspektů Krejčová z Arniky.

Samotná iniciativa byla ustanovena na vůbec prvním mezinárodním setkání lidí postižených přehradami. To se konalo v březnu 1997 v brazilské Curitibě a závěrečnou deklaraci nazvanou "Voda pro život, ne smrt!" podepsali zástupci dvaceti zúčastněných zemí.

A o co že vlastně při Mezinárodním dni akcí proti přehradám a pro řeky, vodu a život jde? "Je to den, kdy lidé vycházejí do ulic, demonstrují a dožadují se zlepšení práce a přístupu odpovědných osob. Je to den, kdy se navzájem vzděláváme o hrozbách, kterým čelí naše řeky, a dozvíme se o lepších ekologických a energetických řešeních. Především je to den, kdy se sjednotit - společným postupem připomínáme, že tyto otázky nejsou pouze lokální, ale je to celosvětový problém," vysvětlují organizátoři akcí.

A co vy, máte svojí oblíbenou řeku? A byli jste se na ní dnes podívat?

Zdroj: https://arnika.org/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů