Úterý, 19. března 2024

Vláda projedná plán proti nelegálnímu obchodu s ohroženými druhy

Vláda projedná plán proti nelegálnímu obchodu s ohroženými druhy

Specializované vyšetřovací skupiny, nová záchranná centra i důkladnější vzdělání lidí ve vyšetřování navrhuje Akční plán pro potírání nelegálního obchodu s ohroženými druhy živočichů a rostlin do roku 2023. Ministerstvo zemědělství ho v pondělí předloží vládě. Česko patří k zemím Evropské unie, kde se nejvíce obchoduje s živými zvířaty a rostlinami. To se podle dokumentu odráží i v počtu nelegálních případů.

Dokument konstatuje, že se v Česku nedaří dostatečně postihnout tento typ kriminality. Jako hlavní problémy vidí nejednotné posuzování případů, málo efektivní mezinárodní spolupráci, chybějící specializaci u některých státních orgánů i nízké povědomí o závažnosti nelegálního obchodu s těmito zvířaty a rostlinami.

Autoři dokumentu navrhují například vznik specializovaných útvarů pro řešení případů s celonárodním a mezinárodním dosahem i funkčního mezirezortního týmu. Nutné je podle nich i důkladnější proškolení ve vyšetřování této kriminality. Podle dokumentu je problematické i to, že případy s mezinárodním přesahem bývají mnohdy v Česku řešeny izolovaně.

Vyšetřování by podle plánu usnadnila také evidence přestupků v Registru Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy (CITES) a seznam prověřených forenzních pracovišť, která vypracují kvalitní posudky. "Bohužel hlavním kritériem zadání analýzy bývá obvykle cena, dochází tak k volbě nejlevnějšího dodavatele bez ohledu na kvalitu výstupu, resp. nastávají i případy, kdy analýzy a posudky jsou zadány naprosto nevhodným subjektům a výstupy z nich jsou nevěrohodné a obhajobou snadno napadnutelné," upozorňuje dokument.

K dalším bodům patří třeba zřízení prostor na Letišti Václava Havla pro rychlé umístění zadržených živých zvířat i menšího záchranného centra, kam by některá z nich putovala později. Péče o zvířata je nyní problematická například ve chvíli, kdy celníci zachytí hodně exemplářů naráz a kapacity tuzemských center CITES v zoologických zahradách nestačí. Chybí však i karanténní prostory či místa pro velká zvířata. "Největším problémem se jeví případný dovoz ptáků neznámého původu ze třetích zemí, pro něž v ČR neexistuje vůbec žádná schválená karanténa," zmiňuje plán další potíž.

Česká obchodní inspekce v roce 2018 zabavila 163 živých ohrožených zvířat a rostlin a 2045 neživých, tedy částí nebo výrobků z těchto druhů. Vedli 206 pokutových řízení a uložili pokuty za 649.400 korun. O rok dříve to bylo 126 pokutových řízení, 235 živých exemplářů a 924 neživých. Pokuty činily 446.200 korun. Motivem pro nelegální obchodování bývá využití produktů z těchto zvířat, například v alternativní medicíně a exotické chovatelství. U vysoce cenných komodit, slonoviny či nosorožčích rohů, je dokladováno i spojení s teroristickými skupinami, které tak financují svou činnost.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů