Úterý, 19. března 2024

MZe: Zrychlujeme přípravu vodních nádrží na Rakovnicku, které je jednou z nejsušších oblastí v České republice

MZe: Zrychlujeme přípravu vodních nádrží na Rakovnicku, které je jednou z nejsušších oblastí v České republice

Ústecký a Středočeský kraj zaktualizují své zásady územního rozvoje a vymezí plochy pro vodní díla Kryry, Senomaty a Šanov a přivaděče vody z Kryr do Kolešovického a Rakovnického potoka. Svým usnesením to dnes schválila vláda. Ministerstvo zemědělství (MZe) také do konce března předloží návrh zásad pro majetkoprávní vypořádání u těchto staveb.

,,Když jsme v polovině loňského roku s mými vládními kolegy navštívili Rakovnicko, slíbili jsme, že urychlíme přípravu stavby plánovaných vodních nádrží, protože oblast se dlouhodobě potýká s nedostatkem vody. Jsem rád, že svůj slib plníme, do konce března chceme mít připravené i zásady pro výkup potřebných pozemků a staveb," řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Nyní platná Politika územního rozvoje ČR se bude standardně aktualizovat až v roce 2021, dnešní rozhodnutí vlády tak přípravu zmíněných staveb zrychlí nejméně o rok. MZe již také připravuje návrh zásad pro vypořádání práv k nemovitým věcem dotčeným plánovanou stavbou vodního díla Kryry, které vládě předloží do konce března letošního roku.

Vodní dílo Kryry je stěžejním opatřením v rámci komplexního řešení sucha na Rakovnicku. To zahrnuje i další zmíněná opatření, tedy vodní díla Senomaty a Šanov, přivaděče vody z Kryr do Rakovnického a Kolešovického potoka a další technická a přírodě blízká opatření.

,,Přehrada Kryry bude zajišťovat dostatek vody v povodí Rakovnického potoka i Blšanky, která bude sloužit především pro závlahy chmelařských a zemědělských oblastí a k nadlepšování průtoků v tocích v období sucha," uvedl ministr Toman.

Na Rakovnicku je nedostatek vody dlouhodobým a akutním problémem. S ohledem na výhled kapacity zdrojů vody v oblasti je výstavba vodního díla Kryry nezbytná, protože představuje jediné dostatečně efektivní opatření k dlouhodobému zajištění vody v oblasti. Voda z Kryr se bude využívat na zlepšení průtoku v povodí Blšanky i v suchých obdobích, což přispěje i ke zlepšení jakosti vody ve vodních tocích nařeďováním odtoků z čistíren odpadních vod. Podobně zlepší i odtokové poměry v povodí Rakovnického a Kolešovického potoka.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů