Sobota, 20. dubna 2024

Povodí Moravy: Sucho trvá, zásoby vody ve sněhu jsou nízké

Povodí Moravy: Sucho trvá, zásoby vody ve sněhu jsou nízké

Sucho podle státního podniku Povodí Moravy pokračuje i v letošním roce. Vodohospodářům dělají starosti především nízké zásoby vody ve sněhové pokrývce. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí státního podniku Petr Chmelař.

Na většině vodních toků jsou hladiny podle povodí na podprůměrných hodnotách. Týdenní průtoky se v minulém týdnu pohybovaly mezi 25 až 55 procenty průměrných lednových hodnot. Například ve Strážnici na Hodonínsku protéká největší moravskou řekou Moravou jen 38 procent lednového normálu. V Dyji na přítoku do vodní nádrže Vranov protéká 20 procent dlouhodobého měsíčního průměru, Bečva je v přerovských Dluhonicích na 37 procentech, Dřevnice ve Zlíně na 21 procentech. Některé vodní toky jsou i na hranici sucha - Velička je na osmi procentech dlouhodobého měsíčního průtoku, Jevišovka na šesti procentech.

"Zásoby vody ve sněhu činí v povodí Moravy pod soutokem s Dyjí pouhých 82 milionů metrů krychlových vody. Pro srovnání v loňském roce to bylo ve stejnou dobu 797 milionů metrů krychlových vody, v roce 2017 to bylo 561 milionů metrů krychlových vody. Letošní zásoby vody ve sněhu jsou dokonce nižší než v roce 2018, který byl extrémně suchý," uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Doplnil, že zásoby vody ve sněhu jsou klíčové pro plnění vodních nádrží v jarních měsících i pro doplňování hladiny podzemních vod. V letošním roce tak povodí podle něj zatím nemá z čeho nádrže plnit, sucho se tak může prohlubovat.

Vodní nádrže Vranov, Vír, Hubenov jsou nyní naplněné přibližně z poloviny. "Již od konce loňského roku z některých nádrží odpouštíme jen stanovené minimální povolené průtoky. Přítoky do nádrží jsou však ještě menší a hladiny vody v nádržích zaklesávají. Z důvodu minimálních zásob vody ve sněhu během ledna jsme zažádali i o mimořádnou manipulaci spočívající ve snížení odtoku z vodních nádrží Vranov a Vír," uvedl Gargulák.

Povodí realizuje či připravujeme projekty za stovky milionů korun, jejichž cílem je posílení vodních zdrojů v krajích nejvíce postižených suchem. Mezi nejvýznamnější patří výstavba vodní nádrže Vlachovice ve Zlínském kraji, rekonstrukce přivaděčů do vodárenské nádrže Hubenov na Vysočině, rekonstrukce vodárenské nádrže Koryčany či zvýšení hladiny vodní nádrže Nové Mlýny.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů