Úterý, 19. března 2024

V Chebu roste množství vytříděného odpadu, směsného ubývá

V Chebu roste množství vytříděného odpadu, směsného ubývá

V Chebu od převzetí odpadového hospodářství městskou společností Chetes roste množství vytříděného odpadu. Naopak směsného, který končí na skládce, mírně ubývá. Podle vedoucího střediska svozu odpadu Michala Poláka je to zejména důsledkem osvěty, ale i vstřícných kroků města, které mají třídění lidem ulehčit, řekl dnes novinářům.

"Provedli jsme analýzu produkce odpadů za roku 2017 až 2019. Co se týká směsného komunálního odpadu, tak vidíme mírný pokles, kdy nám z roku na rok množství klesá o 200 až 300 tun. Oproti tomu nám rostou složky tříděného odpadu, papíru, skla a plastů," uvedl Polák.

V roce 2017, kdy Chetes přebral svoz odpadu od soukromé společnosti Marius Pedersen, obyvatelé Chebu vyprodukovali 7148 tun směsného odpadu, o dva roky později to bylo už jen 6630 tun. Papíru se ve srovnání s rokem 2017 vytřídilo loni o 130 tun více, skla asi o 90 tun více a plastů o 90 tun více.

Chetes dokoupil nádoby na tříděný odpad a obyvatelé města tak k nim mají blíž. Město také vede intenzivní osvětovou kampaň.

Množství tříděného odpadu hlavně snižuje objem odpadu, který by jinak skončil na skládce. Skládkování přitom postupně zdražuje. A tak, i když se například papír nebo plast už nedají prodat, ale za jejich třídění je nutné naopak doplácet, úbytek odpadu určeného na skládku tyto nevýhody vyrovná.

Kromě plastu, papíru, skla a textilu Cheb letos nabídne lidem i možnost odevzdat použitý stolní olej. Zatím jej mohou odvézt do sběrného dvora, nově by měli mít k dispozici i červené kontejnery, do nichž se tuky v plastových lahvích dají vyhodit. Nepoškozují tak čistírny odpadních vod.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů