Pátek, 29. března 2024

Vykácením stromů u silnic nehodovost nesnížíme. Účinnější je prevence rizikového chování řidičů

Vykácením stromů u silnic nehodovost nesnížíme. Účinnější je prevence rizikového chování řidičů

Policie České republiky za rok 2019 eviduje 2529 dopravních nehod, při kterých došlo ke srážce se stromem. Kolize si vyžádaly 93 obětí, těžce zraněno bylo 168 osob a lehce zraněno 1409 osob. Podle policejních statistik bylo nejčastější příčinou se stromy nepřizpůsobení rychlosti. Náraz do stromu pak byl už jen důsledkem nezodpovědného chování řidičů. Snížení počtu nehod a vážných následků má přinést novela zákona o silničním provozu pomocí přísnějších postihů[i] a bezpečnostní opatření přímo na silnicích.

,,Musíme si uvědomit, že stromy nejsou bezprostřední příčinou dopravních nehod. Namísto kácení můžeme závažným následkům srážkám se stromy velmi účinně předcházet snížením rychlostního limitu, dopravním značením a instalací svodidel. Pomáhá také natírání reflexní barvou a odrazky nebo systémová opatření, ke kterým patří zejména vzdělávání řidičů a přísnější postihy za nebezpečné přestupky. Jsme rádi, že stejný názor prosazuje také dopravní policie[ii]," upozorňuje Marcela Klemensová z Arniky.

K fatálním následkům po kolizi se stromem nejčastěji docházelo v zatáčkách nebo těsně po jejich projetí kvůli nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky. Nemůžeme však připustit plošné kácení stromů u silnic bez náhrady. Stromy je nutné pravidelně kontrolovat a ošetřovat. Ke kácení by silničáři měli přistoupit jen u nemocných dřevin nebo u těch, které svými kořeny zasahují do tělesa komunikace. Vždy ale až po vyhodnocení stavu stromu odborníkem a vždy s odpovídající náhradní výsadbou. Udržovat stromy v dobrém stavu je úkolem příslušných správců silnic.

Snížení počtu nehod a vážných následků si slibují zákonodárci od přísnějších postihů neukázněných řidičů. Návrh novely zákona o silničním provozu přináší zvýšení sankci, ať už ve formě pokut nebo bodů. Týká se to hlavně závažných přestupků, jako je nedání přednosti v jízdě nebo ohrožení chodce na přechodu, jízdy na červenou nebo otáčení na dálnici. Za řízení pod vlivem alkoholu a drog se má pokuta vyšplhat až na 75 tisíc korun. O novele bude v brzké době jednat parlament.

Jednou z nejrizikovějších skupin řidičů jsou čerství držitelé řidičských průkazů. Kvůli nezodpovědnosti a nedostatečné praxi způsobí každou desátou nehodu[iii]. V legislativním procesu už je proto řidičák na zkoušku a počítá se také s přísnějšími podmínkami pro absolvování autoškoly.

Podrobné statistiky dopravních nehod najdete na našem webu: http://aleje.org/o-alejich/bezpecnost-provozu/dopravni-nehody

Policie České republiky v roce 2019 šetřila 107 572 dopravních nehod, při kterých bylo usmrceno 547 osob. Nejčetnější příčinou bylo nevěnování se řízení vozidla (20 % z celkového počtu), nesprávné otáčení nebo couvání (11 %), jiný druh nesprávné jízdy (10 %). Řidiči pod vlivem alkoholu způsobili 4627 nehod, při nichž zemřelo 53 osob. 269 nehod bylo způsobeno pod vlivem drog, což si vyžádalo 9 obětí. Přítomnost drog a alkoholu současně policisté zjistili u 59 řidičů. Řidiči motorových vozidel přitom zavinili více než 80 % všech dopravních nehod.

Nehody, při kterých došlo ke srážce, nejčastěji končily kolizí s jedoucím autem (31 %), se zaparkovaným vozidlem (22 %), s pevnou překážkou včetně stromů (20 %) a s lesní zvěří (14 %).

Poznámky
[i] Ctidoma.cz: Změny v pokutách i bodovém systému mohou bolet. Řidiči by sáhli pořádně hluboko do kapes

https://www.ctidoma.cz/doprava/mohou-nastat-zmeny-v-pokutach-i-bodovem-systemu-hrisnikum-se-libit-nebudou-rec-je-o-velkych

[ii] Proti plošnému kácení stromů v blízkosti pozemních komunikací se staví také plk. Mgr. Bc. Jiří Zlý, MBA, ředitel služby dopravní policie. ,,Nejvíce usmrcených osob (34) při srážkách se stromem jsme v uplynulém roce evidovali na silnicích II. tříd, nejvíce těžce zraněných (61) pak na silnicích III. tříd. Fatální a závažné následky těchto nehod můžeme významně zredukovat přijetím preventivních opatření - ideálně kombinací kvalitního vodorovného značení spolu s umístěním svodidel všude tam, kde je to možné. Klíčová je samozřejmě rychlost vozidla. Z psychologického hlediska lze stromy v bezprostřední blízkosti silnice označit barvou či reflexními odrazkami. Je nutné si uvědomit, že stromy nejsou tou bezprostřední příčinou dopravních nehod, mají však vliv na jejich následky," uzavírá Zlý.
CDV.cz: Každá 6. osoba byla usmrcena při srážce se stromem
[iii] aktualne.cz: Řidičská nezkušenost, nebo agrese? Mladí řidiči způsobí každou desátou nehodu
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů