Čtvrtek, 28. března 2024

Přítomnost zeleně v pracovním prostředí může snížit nemocnost zaměstnanců až o 20 %

 Důležitou roli hraje také dostatek světla a čerstvý vzduch...

Přítomnost zeleně v pracovním prostředí může snížit nemocnost zaměstnanců až o 20 %

Lepší ovzduší, efektivnější pracovní výkony, nebo dokonce snížení výskytu onemocnění i během chřipkových epidemií - takové benefity může přinést ,,zelené pracovní prostředí" zaměstnancům. Tento fakt potvrdila studie nizozemské univerzity ve Wageningenu, která zkoumá různé aspekty životní prostředí již několik let.

Tři různé společnosti a 75 zaměstnanců v nizozemském městečku Wageningen absolvovalo experiment, ze kterého vzešly zajímavé výsledky. Už po třetině celkového času stráveného v kancelářích vybavených spoustou rostlin byla většina zúčastněných spokojena s uklidňujícími účinky na psychiku. Opravdu překvapivý jev začali autoři experimentu ale pozorovat až pro třičtvrtě roce. Účastníci výzkumu totiž výrazně omezili pobyty na nemocenských a zvládali odolávat v době chřipkových epidemií. V průměru se nemocnost snížila zhruba o 20 %, což pro zaměstnavatele představuje opravdu lákavé číslo. Hlavním faktorem, který rostliny v interiérech značně ovlivňují, je vlhkost vzduchu. Za normálních okolností je ve vytopených místnostech velmi suchý vzduch příznivý právě pro bacily, zeleň ovšem dokáže vlhkost vzduchu zvýšit až o 17 %.

,,V zaměstnání trávíme zhruba třetinu našeho produktivního času a stále více firem dbá na to, aby se zaměstnanci cítili na pracovišti co nejvíce komfortně. V poslední době není důležité už jen mít hezký a praktický interiér, ale důraz je také kladen na zdravé prostředí včetně zakomponování větší porce zeleně a systémů zajišťující příliv čistého vzduchu, v horkých dnech pak také ochlazení," říká Radek Škrabal ze společnosti SSI Group, která se zabývá správou budov.

Nejen fyzické, ale také psychické zdraví

Kromě předchozího zjištění se také ukázalo, jak moc dokáže atraktivní zelené prostředí ovlivnit efektivitu práce. Autoři nizozemského experimentu mluví o jejím zvýšení zhruba o 26 % během devíti měsíců.

,,Na psychiku, zejména u citlivějších jedinců, má výrazný vliv i dostatek přirozeného světla. Při jeho absenci hůře snášíme každodenní povinnosti, jsme podráždění, máme méně energie a hůře se nám soustředí. Pokud interiér není možné dostatečně prosvětlit pouze díky oknům, jsou tu i další možnosti, například světlovody, které přivedou přirozené světlo do zapadlých částí objektů," říká Jakub Brandalík ze společnosti Lightway.

Jednou z lokálních firem, které investují nemalé prostředky do moderního a zdravého pracovního prostředí, je ČSOB. Do nové centrály se přesunula v roce 2005, loni pak zprovoznila ve stejném lokalitě další budovu, ktera dokonce splnuje pozadavky nejprisnejsi certifikace LEED Platinum.

Fasáda budovy a několik chytře umístěných atrií zajistuji maximum denniho svetla na kazdem pracovisti. V dobe, kdy denni svetlo nedostacuje, jsou pracoviste automaticky plynule prisvetlovana LED svitidly, a to efektivne - pouze v dobe pritomnosti zaměstnanců, kteří však mají moznost intenzitu individualne korigovat. Budova je chytre rizena pomoci kontinuálního vyhodnocování mnoha parametru komfortu vnitrniho prostredi: teploty, vlhkosti nebo koncentrace oxidu uhliciteho.

,,Pri provozu budovy se efektivně vyuziva rekuperace tepla vznikajiciho v celé budově. Svym dilem tak prispivaji pritomne osoby, kancelarska technika, solarni zisky prostrednictvim fasady, ale take kuchyne nebo servrovna. Budova proto nemusi mit zadny dalsi zdroj tepla. Zemni masiv je dostatecne velky na to, aby uchladil budovu i behem leta. Pokud by prisly extremni tropicke teploty, je v zaloze mensi hybridni chladici agregat," říká Radek Škrabal ze společnosti SSI Group, která budovu spravuje.

Budova disponuje také sedmi stresnimi zahradami. Jedna z nich je určena aktivnimu odpocinku a je vybavena venkovnim sportovnim vybavenim. Pobytove zahrady jsou osazeny rostlinami a stromy typickymi pro prirozenou floru v lokalite stavby. Zelen ma dostatek vlahy diky technologiim na jimani, upravu a zpetne vyuzivani destove vody. Zahrady slouzi nejen jako soucast pracovniho prostoru, ale take k eliminaci efektu tepelneho ostrova mesta.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů