Úterý, 19. března 2024

ELEKTROWIN recykluje s hasiči už desátým rokem

ELEKTROWIN recykluje s hasiči už desátým rokem

Už 1549 SDH se ke konci roku 2019 zaregistrovalo do projektu Recyklujte s hasiči. Před 10 lety, v roce 2011, jeho spuštění inicioval kolektivní systém pro sběr a recyklaci vysloužilých spotřebičů ELEKTROWIN.

Za toto období se s pomocí dobrovolných hasičů podařilo vysbírat celkem 22 200 tun starého elektra. V průměru to představuje 15,7 tuny na každý aktivní sbor.

,,Hasiči tvoří významný článek v systému zpětného odběru starého elektra, a to především v obcích do 1 500 obyvatel, kde není k dispozici sběrný dvůr ani jiné místo pro odevzdání vysloužilých spotřebičů," zdůrazňuje Roman Tvrzník, předseda představenstva ELEKTROWIN a.s.

I když je jasné, že současná epidemiologická situace způsobená šířením nákazy Covid-19 přináší všem účastníkům projektu úplně jiné starosti, jeho organizátoři věří, že brzy se naše životy vrátí zase k normálu. ,,Držíme palce všem, samozřejmě i hasičům," vzkazuje Tvrzník.

,,Sbory dobrovolných hasičů působí skoro ve všech obcích ČR a jsou občany vnímány jako spolek, který se stará o bezpečnost, kulturu a sportovní vyžití v obci, na svou činnost si ale vždy musely finanční prostředky obstarat, jednou možností byl přitom i sběr šrotu," připomíná Jan Aulický, ředitel kanceláře Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska.

,,Chráníme nejen občany, ale i životní prostředí. Proto chceme projekt i nadále podporovat," slibuje Jan Aulický.

Desítky milionů na odměnách

Nejvíc se za celou dobu trvání projektu v průměru sbíralo v Olomouckém kraji, v těsném závěsu ale pak v kraji karlovarském. V absolutních číslech vede Středočeský kraj se sběrem 4 134 tun. Znamená to, že středočeští dobrovolní hasiči se postarali o 18,6 % veškerého elektra vysbíraného v rámci projektu.

Nově mohou hasiči sbírat i vyřazené bojlery, což je nejvýraznější komodita, která do zpětného odběru přibyla v rámci rekategorizace elektroodpadu na základě evropské směrnice.

ELEKTROWIN aktivní sbory od začátku podporoval finančně. Od startu projektu do konce roku 2019 bylo na odměnách hasičům vyplaceno téměř 35 milionů korun. Každý ze sborů, které se nejen zaregistrovaly, ale také skutečně pomohly sbírat staré elektro, tak získal v průměru 24 652 korun. Ty mohl využít na svou další činnost.

Přepychy nemají konkurenci

Organizátoři projektu loni vyhodnotili nejaktivnější sbory v jednotlivých krajích. Bezkonkurenčně nejlepší jsou mezi nimi hasiči z Přepychů v Pardubickém kraji. Do projektu se zaregistrovali v lednu 2012, za tu dobu už sebrali přes 5 000 kusů spotřebičů a na odměnách od ELEKTROWINu získali už 380 tisíc korun.

,,Hlavním důvodem naší účasti bylo ušetřit finanční prostředky obci, která do té doby musela dvakrát ročně platit za manipulaci s nebezpečným odpadem a elektrospotřebiči. Přihlášením do projektu jsme nejen finance ušetřili, ale další navíc získali," upřesňuje Tomáš Slavík, velitel zásahové jednotky SDH Přepychy.

Na druhé příčce v čerpání odměn je SDH Kamenný Újezd z Plzeňského kraje s více než 260 000 korunami, třetí se umístili hasiči ze středočeských Chotýšan s 241 660 korunami.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů