Úterý, 19. března 2024

Jak vybrat a používat pračku s ohledem na životní prostředí

Jak vybrat a používat pračku s ohledem na životní prostředí

Ekologické praní je založeno na souboru zásad, které minimalizují dopad pracího procesu na životní prostředí. Ty zahrnují především nízké energetické řešení pohonu, optimalizace spotřeby vody navazující na parametry dávky plnění, a samozřejmě také složení používaných pracích prostředků. První dva parametry lze ovlivnit především volbou vhodného typu automatické pračky, ten třetí pak používáním prostředků v adekvátní míře a v takovém složení, které minimalizuje kontaminaci odpadních vod.

Náš tip: Srovnání nejlepších praček vám napoví, se kterou pračkou budete prát úsporně s ohledem na životní prostředí.

Jakou vybrat pračku

Při výběru pračky je potřeba se orientovat na několik zásadních charakteristik, podle kterých je možné určit předpokládanou spotřebu energie a vody. Primárním vodítkem by měl být energetický štítek, ten je ovšem v současné době s postupem vývoje technologií praní trochu zavádějící. Přestože se stále setkáváme s rozptylem značení od třídy (členěné na 4 podkategorie) do G, je aktuálně povoleno vyrábět pouze typy A+ až A+++. Třída A+ představuje tedy nejméně hospodárný model na hranici legislativně povolených limitů. Rozdíly v energetické spotřebě mezi těmito kategoriemi je přibližně 25 %.

Jak prát úsporněji

Na úspornost pracího procesu má vliv pak zejména technologické řešení pračky (postavení a typ motoru, nejvyšší dosažitelné otáčky, efektivita ždímání apod.), lze jej však také ovlivnit volbou programu. Pro méně znečištěné prádlo by proto měl být používán kratší program s optimální efektivitou ždímání a s vyššími otáčkami a nízkou teplotou. Při krátkém programu je sice často potřeba pracovat s vyšším výkonem motoru, ale celková spotřeba pracího cyklu je nižší. Současně je snížena také spotřeba vody na jedno praní.

Moderní inteligentní pračky mohou být opatřeny speciálními chytrými funkcemi, které jsou založeny na logice využití senzorů. Z hlediska spotřeby vody a energie je ideální funkce tzv. šestého smyslu, kdy na základě algoritmu a dat ze senzorů hmotnosti (případně také typu tkanin) pračka sama nastaví nejmenší potřebné množství vody k vyprání, teplotu a délku a účinnost pracího cyklu.

Dalšími pokročilými funkcemi jsou například sprchování prádla (voda je přiváděna z horní části bubnu a rozstřikována, takže dojde k rychlejšímu a účinnějšímu promíchání s tkaninou), vybavení parním generátorem (umožňuje stabilizovat teplotu v bubnu a výrazně zkrátit dobu ohřevu vody), a dále pak systém Aqua Stop (založený na vložené pojistce proti vytékání nebo protékání v případě poruchy či špatného utěsnění dvířek).

Jaký vybrat prací prostředek

Nejlepší ekologické prací prášky se vyrábí vždy přírodního původu (minerální nebo rostlinné složky) bez přidání nežádoucích látek poškozujících kvalitu vody či půdy. Jedná se o přípravky, které neobsahují parfemaci ani bělící složky na bázi chlóru, či stabilizační složky z ropných derivátů. Kromě vlastní ochrany životního prostředí, do něhož je vypouštěna odpadní voda z praní, chrání tyto přípravky také oblečení, v němž se vždy uchovávají rezidua pracích prostředků. Ty mohou negativně působit především na pokožku a způsobovat její podráždění.

Prací prostředky bez obsahu nežádoucích látek jsou vždy označeny eko, při jejich nákupu je však nutné si všímat především složení prosté chlóru, fenolů, fosfátů, sulfátů nebo parabenů. Obvykle obsahují mýdlový základ z kvalitního oleje doplnění účinnými látkami (kyselina citrónová, minerální plniva apod.). Obecně jsou velmi vhodné pro alergiky a účinné i při nízkých teplotách praní.

Zdroj obrázku: AtlasStudio / Shuttterstock.com
Zdroj: PR článek

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů