Pátek, 29. března 2024

Nové tůně v Dolních Počernicích mají zamezit suchu v krajině

Nové tůně v Dolních Počernicích mají zamezit suchu v krajině

V rybníce Martiňák v Dolních Počernicích vznikl nový ostrov a soustava tůní, která má zamezit suchu v krajině. Práce zajišťuje hlavní město a magistrátní odbor ochrany prostředí. Dnes to uvedl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. V plánu projektu přírodního parku, kam spadá například i rekreační zóna U Čeňku, jsou nové louky či výsadba lesních a ovocných stromů.

"Dáváme do pořádku to, co člověk v minulosti svou činností poškodil. Tato opatření nám pomohou co nejvíce zadržovat vodu v krajině," uvedl náměstek primátora pro oblast životního prostředí Petr Hlubuček (STAN). Náměstek doplnil, že zde vzniknou také biotopy pro rostliny a vodní a mokřadní živočichy.

Nový ostrov měří 13.000 metrů čtverečních, sedm velkých a tři malé tůně mají celkovou rozlohu 3300 metrů čtverečních. Tůně vznikly částečným odbagrováním zeminy mezi Svépravickým potokem a potokem Chvalkou, které rybník Martiňák napájí. Dále byly mimo jiné upraveny svahy břehů rybníka, které jsou nyní pozvolnější. Z písku, vytěženého při revitalizačních pracích, byla na břehu rybníka vymodelována písečná duna. Je vysoká až pět metrů a má sloužit dětem jako přírodní pískoviště.

Ještě v letošním roce se plánuje vznik nové louky propojené cestami a pěšinami a následná výsadba lesních i ovocných stromů, doplnil Hofman.

Projekt nového přírodního parku pro obyvatele Černého Mostu je starý více než deset let. Magistrát začal park budovat v roce 2015. V minulých letech zde vznikl park U Čeňku, v rámci projektu byla vytvořena malá políčka s výsadbami ovocných stromů a obnovilo se koryto Svépravického potoka, který plní vodou rybníky Martiňák a V Pískovně.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů