Čtvrtek, 18. dubna 2024

Kam s nimi? - Drobná elektrozařízení

Kam s nimi? - Drobná elektrozařízení

Drobných elektrozařízení jsou naše domácnosti plné, ať už se jedná o mobily, kalkulačky či holící strojky. Každá elektronika ale jednou doslouží, nebo se rozhodneme pro novější model. Kam potom s nimi? Rozhodně ne do koše. Naštěstí existuje řada míst, kde se jich můžete zbavit. Díky aplikaci Kam s ním? třeba zjistíte, že ho máte hned za rohem.

Elektrozařízení recyklujeme hned ze dvou důvodů. Zaprvé, staré spotřebiče mohou obsahovat škodlivé látky, jako jsou těžké kovy - rtuť, olovo či kadmium. Ty by se na klasické skládce mohly uvolnit do půdy, vody nebo ovzduší. Druhým důvodem je vysoký obsah znovuvyužitelných surovin, hlavně kovů.

Jak nakládat vysloužilými elektrozařízeními stanovuje zákon o odpadech (§ 37f-s, č. 185/2001 Sb.) upravený vyhláškou č. 352/2005 Sb.. Vztahuje se na ně zpětný odběr, který ale jak se dočtete dále, probíhá trochu jinak než u pneumatik či léků. Česká republika má podle norem Evropské unie povinnost vybrat 40 % elektrozařízení oproti těm, které v daném roce uvede na trh. To se nám zatím daří. Například v roce 2018 bylo ve zpětném odběru vybráno přes 51 % elektroodpadu.

Co patří do drobných elektrozařízení?

Jako elektrozařízení můžeme obecně označit jakékoli zařízení, které potřebuje k provozu elektrickou energii. Je jedno, jestli se napájí přes kabel nebo přes baterky. Abychom o nich mohli prohlásit, že jsou drobná (malá), neměl by žádný z rozměrů zařízení překročit 50 cm. Zatímco notebook nebo fén mezi ně můžeme bez obav počítat, pračku nebo ledničku už těžko.

Co mezi drobná elektrozařízení určitě patří:

  • Mobilní telefony, pevné linky
  • Notebooky, tablety a počítačová příslušenství
  • Hudební přehrávače - MP3, rádia
  • Kalkulačky
  • Kabely, nabíječky
  • Foťáky, kamery
  • Elektronické hračky a nástroje
  • Malé domácí spotřebiče - fény, toustovače, rychlovarné konvice atd.

Pozor, baterie ani zářivky nejsou elektrozařízeními, ikdyž je v některých případech můžete odevzdat na stejném místě. Kam patří zářivky zjistíte v našem článku Kam s nimi? - Světelné zdroje.

Červené kontejnery na každém rohu

Jednou z nejsnazších možností, jak se zbavit nechtěného elektrozařízení, je odnést ho do nejbližšího kontejneru na elektroodpad. V České republice kontejnery provozuje několik systémů zpětného odběru, mezi nejvýznamnější patří Asekol a ELEKTROWIN. S červenými kontejnery na odpad jste se určitě již setkali, jen společnost Asekol jich provozuje téměř 4000 v celé ČR.

Mimo velké kontejnery, můžete narazit i na menší boxy a recyklační stanice na úřadech, ve školách nebo supermarketech. Stará elektrozařízení vybírají i sběrné dvory. Pokud tam budete mít cestu, nezapomeňte je vzít s sebou.

Mapu s kontejnery, sběrnými dvory i místy zpětného odběru elektrozařízení naleznete v aplikaci Kam s ním?. Ta obsahuje téměř 14 tisíc míst, kam můžete svá elektrozařízení odnést. Snadno tak najdete to nejbližší.

Koupíte nový, vrátíte starý

Při nákupu nového zařízení platíte v jeho ceně i recyklační poplatek, proto ho podle zákona můžete vrátit u jeho prodejce. Vrácení v prodejnách probíhá systémem kus za kus, tedy jedno zařízení si koupíte a staré na místě necháte. Takovou možnost poskytuje i většina eshopů.

V supermarketech a velkých prodejnách nad 400 m2 můžete elektrozařízení vrátit , aniž byste si kupovali nové. Ale pozor! Žádný z jeho rozměrů nesmí přesáhnout 25 cm.

Udělejte dobrý skutek!

Někdy elektronika selže a už jí nepomůže ani "svěcená voda". Často ale kvůli módním trendům kupujeme nová zařízení ještě dřív, než ta stará doslouží. Starší ale funkční zařízení přitom může ještě někomu posloužit. Zkuste se zeptat charit či dětských domovů v okolí, zda by o ně neměly zájem.

Staré funkční mobily můžete také zaslat společnosti Asekol v rámci projektu Věnuj mobil. Ta je potom odešle organizacím pracujícím s handicapovanými nebo do dětských domovů. Nový domov už tímto způsobem našlo přes 130 tisíc mobilních telefonů.

Za zmínku stojí i projekt Recyklujte s hasiči, který pořádá ELEKTROWIN spolu se sdruženími dobrovolných hasičů po celé republice. Hasiči vybírají drobná elektrozařízení ve své obci a odesílají je k recyklaci. Děje se tak i u vás?

Recyklace elektroodpadu

A jak probíhá recyklace elektroodpadu? Zařízení putují do recyklační linky, kde jsou nejdřvě ručně rozebrána na jednotlivé části a poté projdou drcením. Rozdrcené kousky jsou rozdělovány na kovy a nekovy pomocí magnetů a separátorů, díky čemuž se daří získat až z 99 % čisté kovy. Celý proces přitom trvá asi jen 15 minut.

Více informací:

Vše o červených kontejnerech

Jak se recykluje elektroodpad


Autorka: Kristýna Pavlíčková
Zdroj: www.KAMsNIM.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů