Sobota, 20. dubna 2024

Obyvatelé italských měst dostanou kvůli epidemii peníze na kolo

Obyvatelé italských měst dostanou kvůli epidemii peníze na kolo

Obyvatelé větších italských měst dostanou v rámci boje proti dalšímu šíření koronaviru finanční příspěvek na nákup nového kola, skútru či koloběžky. Vláda tak chce lidi motivovat, aby méně používali prostředky hromadné dopravy, kde se mohou snadno nakazit, a zároveň tak přispět ke zlepšení kvality ovzduší, napsal server local.it.

Podle vládního návrhu mohou programu využít lidé z měst, kde žije více než 50.000 obyvatel. V případě, že si mezi květnem a prosincem letošního roku koupí například nové elektrokolo, monokolo či jiný ekologický prostředek individuální dopravy, proplatí jim stát 60 procent jeho pořizovací ceny. Maximálně mohou takto Italové získat 500 eur (asi 14.000 Kč).

Italské regiony kromě toho chystají i řadu dalších opatření, kterými chtějí počet cyklistů v ulicích co nejvíce zvýšit. Například vedení severoitalského Milána hodlá ve městě vytvořit na 35 kilometrech silnic pruhy pro cyklisty, rozšířit chodníky a snížit rychlostní limity pro auta. U semaforů má fungovat nový systém tak, aby se cyklisté čekající na červené mohli zařadit před motoristy.

Zřejmě nejambicióznější plán podpory cyklistiky má jihoitalské město Bari. Radnice už začala zkoušet systém, kdy cyklistům za každý ujetý kilometr na cestě do práce či do školy vyplácí 20 centů (asi pět Kč).

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů