Pátek, 29. března 2024

Brno na svém území prověří využití artéských studní

Brno na svém území prověří využití artéských studní

Desítky metrů pod povrchem Brna leží zásoby pitné vody. Tzv. artéská voda by mohla sloužit pro zásobování obyvatel města v případě dlouhotrvajícího sucha. Město Brno si nechá zpracovat studii, která přezkoumá stávající artéské vrty a navrhne nové. Rada města Brna dnes schválila zahájení zadávacího řízení na tuto zakázku.

,,Zkušenosti z minulých let ukazují, že je nedostatek vody obrovským problémem. Z tohoto důvodu si necháme zpracovat odbornou studii zaměřenou na využití artéské vody, která se nachází pod městem. Základem průzkumu bude revize stávajících vrtů a navržení míst, kde by mohly vzniknout vrty nové. Dále by měly být vytipovány vrty, které by mohly sloužit pro zásobování obyvatel pitnou vodou v případě krizového stavu," uvedl první náměstek primátorky Petr Hladík.

V rámci výběru vhodných vrtů bude zohledněna zejména jejich dostupnost, vlastnictví pozemku, na kterém se nacházejí, vydatnost nebo případná hrozba kontaminace. ,,Vybrané vrty by měly být v budoucnu opatřeny plničkami vody do PET lahví. Počet takto upravených vrtů bude vycházet z výsledků studie a bude stanoven na základě vydatnosti vrtů. Předpokládáme, že by mohla vzniknout až čtyři odběrná místa," doplnil Petr Hladík.

Nabídky budou hodnoceny podle jejich ekonomické výhodnosti (70 %) a zkušeností případného zhotovitele (30 %). Na zpracování studie bude mít vybraný účastník řízení 1 rok. Předpokládaná hodnota veřejné zakázky činí 6,6 milionu Kč bez DPH.

Zdroj: MmB

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů