Pátek, 19. dubna 2024

Kladno upravilo plán sečí, aby travnaté plochy tolik nevysychaly

Kladno upravilo plán sečí, aby travnaté plochy tolik nevysychaly

Kladno upravilo plán sečí, aby travnaté plochy při teplém počasí tolik nevysychaly. První letošní sekání trávy nechalo město udělat později než v předchozích letech, část trávníků zůstává neposečená, zpomaluje se tak odpařování a odtok vody. ČTK o tom dnes v tiskové zprávě informovala mluvčí radnice Lucie Steinerová.

Město nechává pravidelně sekat pásy kolem silnic, chodníků a parkovišť, další místa podle stavu, například květnaté pásy dvakrát ročně. Kdyby víc pršelo a trávníky by výrazně vzrostly, počítá město s častějším sekáním.

Právě květnaté pásy, které město nechalo letos na jaře vytvořit, mají lepším zadržováním vody pomoci zlepšit klima i zvýšit rozmanitost zeleně. "V prvním roce vypadá většina ploch nesekaně až zanedbaně, protože trvalky kvetou až v druhém roce a systém sečí je specifický. Z těchto důvodů se do směsí přidává určitý podíl letniček, které pomohou překonat toto období a zdobí plochy již několik týdnů a měsíců po vysetí. V druhém roce už by ale porost měl být zapojený a měly by kvést vyseté trvalky," uvedl kladenský primátor Dan Jiránek (ODS).

Město testuje několik různých směsí vysetých rostlin s různým podílem trávy, jetelovin, letniček a trvalek. Příští rok vyhodnotí, jak se v různých lokalitách osvědčily, podle závěrů případně nechá osít další lokality.

Květnaté pásy nechalo loni vysadit například i město Slaný na Kladensku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů