Úterý, 16. dubna 2024

Vsetín pořídil kvůli lepší péči o městskou zeleň zavlažovací vaky

Vsetín pořídil kvůli lepší péči o městskou zeleň zavlažovací vaky

Vsetín pořídil kvůli lepší péči o městskou zeleň zavlažovací vaky, které v době sucha zajistí dodávku vody do kořenového systému. Pracovníci technických služeb jich dosud instalovali 30, dalších 30 plánují koupit, sdělila dnes ČTK mluvčí radnice Jana Raszková.

"Další dobrou zprávou je i to, že byl pořízen stroj na ekologické hubení plevele horkou párou," uvedl místostarosta Pavel Bartoň (ANO). Novinkou je také 12 barevných květináčů na náměstí Svobody, které budou osazeny trvalkami a letničkami.

"Technické služby letos připravily pro zkrášlení města mimo jiné dva nové letničkové záhony z přímého výsevu v Panské zahradě a na Svárově, nové trvalky, celkem 500 kusů, byly také vysázeny mimo jiné na Dolním náměstí, ve Smetanově ulici a v ulici Josefa Sousedíka," uvedla mluvčí.

Město pravidelně udržuje více než 77 hektarů městské zeleně. O sečení trávníků se starají technické služby, na některá místa je najímána externí firma. Frekvence sečení se mění v závislosti na počasí a výšce travního porostu. "V letošním roce budeme opět reflektovat aktuální počasí, výšku travního porostu a také jeho umístění a funkci. Z důvodů minimalizace šíření plevelných druhů se městská zeleň musí sekat minimálně dvakrát ročně," uvedl Bartoň.

Nejintenzivněji se opět budou zkracovat trávníky v centru města a v Panské zahradě, zejména kvůli kulturním a sportovním akcím. "Sídliště se zpravidla sečou čtyřikrát ročně v závislosti na vzrůstu trávy, vlhkosti půdy a počasí. Na svazích se seče minimálně dvakrát ročně. "Na vytipovaných územích budou ponechány květnaté ostrůvky," uvedla mluvčí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů