Pátek, 29. března 2024

Průzkum: evropští i čeští spotřebitelé vědí, jak recyklovat elektroodpad a vysloužilé světelné zdroje

Průzkum: evropští i čeští spotřebitelé vědí, jak recyklovat elektroodpad a vysloužilé světelné zdroje

Průzkum provedený v pěti evropských zemích zkoumal vnímání a návyky spotřebitelů při likvidaci elektroodpadu, a to včetně toho světelného, tedy vyřazených světelných zdrojů. Průzkum prokázal, že značný podíl respondentů ví, kam elektroodpad odnést a jak jej správně zlikvidovat. Dále potvrdil, že většina respondentů považuje recyklaci za klíčovou součást ochrany životního prostředí. V ČR by 60 % spotřebitelů zlikvidovalo vyřazenou úspornou žárovku správným způsobem.

Z výsledků průzkumu vyplývá, že 62-88 % evropských spotřebitelů si je vědomo, kde a jak se má elektroodpad správně zlikvidovat. Zhruba tři čtvrtiny (61-75 %) využívá k likvidaci obecní sběrné dvory.

Zadavatelem průzkumu byla evropská asociace EucoLight, která sdružuje organizace zabývající se sběrem a recyklací osvětlovací techniky. Průzkum byl realizován v Rakousku, Německu, Itálii, Nizozemsku a Španělsku prostřednictvím společnosti GfK Italy.

TIP: Kam s vysloužilým elektrozařízením poradí web a aplikace www.KAMsNIM.cz

,,V Česku patří mezi spotřebiteli spontánně nejvíce jmenovaná místa zpětného odběru nefunkčních světelných zdrojů sběrné dvory (47 %), prodejny elektro (40 %) a supermarkety (24 %)," shrnuje tuzemské výsledky Zuzana Adamcová ze společnosti EKOLAMP, která se zabývá zpětným odběrem a recyklací vysloužilých světelných zdrojů, svítidel a dalších elektrozařízení.

Vysloužilé úsporné zářivky nepatří mezi ostatní elektrospotřebiče

Z evropského průzkumu asociace EucoLight dále vyplynulo, že spotřebitelé vědí o nutnosti elektroodpad recyklovat a uvědomují si, že nepatří do běžného směsného odpadu. Jsou také ochotni přizpůsobit své návyky trvale udržitelnému ekologickému chování. Výsledky nicméně poukazují na potřebu informovat spotřebitele o nutnosti oddělovat při sběru světelné zdroje od ostatních spotřebičů. V jednotlivých zemích si toho není vědomo 5 až 22 % spotřebitelů.

,,Vysloužilé zářivky patří výhradně do speciálních sběrných nádob na světelné zdroje. V žádném případě se nesmějí vyhazovat mezi jiné vyřazené elektrospotřebiče. Důvodem je jejich křehkost: mezi ostatním elektroodpadem by se mohly rozbít a tím uvolnit do okolí toxickou rtuť, kterou zářivky v malém množství obsahují," uzavírá Zuzana Adamcová ze společnosti EKOLAMP.

Naprostá většina respondentů (76-84 %) také řekla, že výrobci, distributoři, kamenné i on-line obchody by měli informovat o svých službách sběru a recyklace elektroodpadu. Tím by podle nich pomohli zvýšit povědomí o správném chování při recyklaci elektroodpadu. V podobném duchu se vyjádřili i tuzemští spotřebitelé.

Zdroj: EKOLAMP, redakčně upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů