Úterý, 19. března 2024

Aktuální informace o stavu vodních zdrojů a suchu k 29. červenci 2020

Aktuální informace o stavu vodních zdrojů a suchu k 29. červenci 2020

Ministerstvo zemědělství předkládá stručnou zprávu se shrnutím nejdůležitějších skutečností o aktuálním stavu vodních zdrojů. Správci povodí situaci monitorují a vyhodnocují na základě aktuálních potřeb.

Stav podzemních vod se ve srovnání s předchozím týdnem výrazně nezměnil a zůstal celkově normální. Hladina v mělkých vrtech ve srovnání s předchozím týdnem na území ČR v průměru mírně klesala.

Počet pramenů, u kterých bylo dosaženo silného či mimořádného sucha, se oproti minulému týdnu téměř nezměnil a tvoří 39 % všech objektů.

V uplynulém týdnu se vyskytovaly srážky převážně ve formě přeháněk a bouřek. Vzhledem k charakteru srážek a celkovým srážkovým úhrnům za uplynulý týden (na většině území max. do 50 mm) mají průtoky na vodních tocích mírně klesající tendenci či stagnují. Vyšších vodností v porovnání s dlouhodobými, průměrnými průtoky pro měsíc červenec dosahují vodní toky ve správě Povodí Odry (40 - 180 %) a Moravy (30 - 180 %). Průtoky ve vodních tocích na území ve správě povodí Labe se pohybují v rozmezí 30 - 60 % průměrných červencových hodnot (výjimkou jsou povodí Zdobnice, Lužické Nisy a Loučné, kde jsou průtoky nadprůměrné). Nejnižší průtoky v porovnání s dlouhodobými průměry pro měsíc červenec jsou na území ve správě Povodí Ohře (25 - 65 %) a dílčím povodí Berounky (20 - 50 %).

Významné vodárenské i víceúčelové nádrže jsou až na výjimky (tyto vodní díla mají nižší naplněnost převážně z provozních důvodů) naplněny z 80 - 100 % a jsou tak schopny zabezpečit požadované odběry. Na nádržích probíhají manipulace v souladu s manipulačními řády.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů