Úterý, 19. března 2024

Levandule pomáhá při některých úzkostech

Levandule pomáhá při některých úzkostech

Naše babičky měly pravdu a levandule pomáhá při některých formách úzkosti. Zvláště účinný je její esenciální olej v ústním podání. Příznivé a zklidňující vlastnosti této rostliny, které jsou dobře známé už od antiky, prokázaly také četné vědecké studie, píše italský deník Corriere della Sera.

Levandule se vždy vkládala mezi prádlo, protože pěkně voněla, ale také do polštářků, protože se říkalo, že pomáhá při usínání. Několik kapek esenciálního oleje na bázi levandule se kapalo do kapesníků, protože zřejmě působí proti úzkosti, nervozitě a bolestem hlavy. Tradiční používání levandule při léčbě úzkosti nyní potvrdila metaanalýza, tedy vyhodnocení výsledků série již realizovaných klinických studií.

"Ve studii, která byla publikována ve vědeckém časopise Phytomedicine, byly syntetizovány výsledky 54 klinických studií, z nichž 37 bylo zařazeno do metaanalýzy. Obsahovaly výsledky sledování 3964 účastníků. Klinický výzkum je komplexní a ta skutečnost, že byl realizován proto, aby vyhodnotil fytoterapeutické vlastnosti levandule, ukazuje, jaký je o ni zájem," uvádí Davide Donelli z Toskánského centra pro výzkum a inovace v oblasti fytoterapie.

Při každé klinické studii byl lék, v tomto případě esenciální olej z levandule, podáván části pokusných osob, které byly vybrány náhodně. Kontrolní skupině byly podávány pouze ty léky, které obvykle užívá, nebo placebo. Výsledky pak vědci vyhodnocovali, aniž by přitom věděli, ke které skupině sledované osoby patří, aby nebyli nijak ovlivňováni.

Levandule byla v různých studiích podávána třemi různými způsoby: ústně, inhalací či jako masážní olej. V některých výzkumech dostávala kontrolní skupina obvyklou léčbu. Jiná kontrolní skupina dostávala místo esenciálního oleje placebo tvořené několika kapkami vody. Další kontrolní skupina zase dostávala esenciální olej z jiné rostliny.

Ukázalo se, že esenciální olej z levandule obsahující linalool a linalyl acetát podávaný ústy je v boji s úzkostí skutečně účinný. Je ho tedy možné doporučit jako součást farmakologické a psychiatrické péče. Avšak pozor: nejde o esenciální olej, který zakoupíte v lahvičkách v obchodě, ale o preparát registrovaný jako lék.

Také čichání esenciálního oleje po dobu několika minut dává slibné výsledky, ale výzkum je ještě třeba prohloubit. Pokud jde o masáže, je obtížné rozlišit uvolnění, které způsobuje tato praxe sama o sobě, a účinek levandule.

Nepochybně jen levandule v podobě esenciálního oleje užívaného ústně může být považována za prostředek proti úzkosti. To by umožnilo snížit dávky některých druhů běžně užívaných léků a omezit tak jejich nežádoucí účinky.

Staří Římané a před nimi ještě Řekové si levandulí voněli koupel. Římané jí přisuzovali očistný účinek. Odvary a infuze sloužily k očistě pleti a k péči o vlasy. Esenciální olej byl považován za prostředek proti spáleninám. Již staří Egypťané používali levanduli v balzámech určených pro mumifikaci. Ve středověku se levandule rozšířila po celé Evropě, kde se používala při slavnostech v přesvědčení, že může vyhnat zlé duchy. Klas rostliny se používal jako amulet proti démonům. Levandule našla použití na svatbách, protože se soudilo, že může přinést štěstí a prospět plodnosti páru. Irské manželky si v den svatby dávaly sáček se sušenou levandulí do podvazku. Levandule byla považována za rostlinu zamilovaných. Podle legendy prý byli rukavičkáři z Grasse, města ve francouzské Provence známého výrobou parfémů, kteří používali hojnost levandulového oleje k vonění svých výrobků, imunní vůči moru. Levandule je symbolem Provence, kde se pěstuje. Již od 9. století se používala jako prostředek proti vším a ještě dnes se užívá k ochraně prádla před moly.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů