Úterý, 19. března 2024

Společnost porušila zákon o integrované prevenci a inspektoři ČIŽP jí uložili pokutu 120 tisíc korun

Společnost porušila zákon o integrované prevenci a inspektoři ČIŽP jí uložili pokutu 120 tisíc korun

Společnost PILSEN STEEL s.r.o. (nyní v insolvenci), která provozovala stejnojmenné zařízení se sídlem v Plzni, nesplnila v roce 2019 termíny ohlašovacích povinností, které vyplývají z integrovaného povolení vydaného Krajským úřadem Plzeňského kraje. Porušila tím zákon o integrované prevenci, za což jí inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z Oblastního inspektorátu v Plzni uložili pokutu 120 tisíc korun. Hlášení neposkytla ani do dne prohlášení svého konkurzu v červnu 2019.

Firma v termínu do konce března 2019 neohlásila za stacionární zdroje znečišťování ovzduší povinné údaje za předcházející kalendářní rok do systému ISPOP (integrovaný systém plnění ohlašovacích povinností). Do konce dubna 2019 také nepředložila Krajskému úřadu Plzeňského kraje dílčí roční zprávu plnění podmínek integrovaného povolení.

,,Souhrnná provozní evidence týkající se údajů o stacionárních zdrojích znečišťování ovzduší je oproti jiným provozovnám, než jsou např. kotelny nebo lakovny, mnohem rozsáhlejší, protože obsahuje větší počet instalovaných zařízení rozličného určení. V provozovně PILSEN STEEL s.r.o. bylo instalováno více než 70 kusů technologických zařízení, jejichž provoz má významný vliv na kvalitu ovzduší v lokalitě města Plzně. Šlo zejména o různé druhy pecí, mísičů, pálících zařízení, zařízení na zpracování dřeva, zařízení na aplikaci nátěrů. O těchto zdrojích znečišťování jsou vedeny roční údaje, které pak využívají ke své činnosti anebo kontrolám krajské úřady, ČIŽP anebo ČHMÚ," řekla Petra Horčicová, ředitelka Oblastního inspektorátu ČIŽP v Plzni.

Rozhodnutí nabylo právní moci 30. května 2020.


Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů