Úterý, 19. března 2024

Do finále soutěže Adapterra Awards míří 21 nejlepších projektů, které pomáhají čelit suchu, povodním i změně klimatu

Do finále soutěže Adapterra Awards míří 21 nejlepších projektů, které pomáhají čelit suchu, povodním i změně klimatu

4. srpna začalo veřejné hlasování o nejlepší nápad, jak připravit česká města a krajinu na projevy změn klimatu, jako sucho, vedra nebo přívalové deště. Až do konce září tak mohou lidé vybírat z jedenadvaceti nejlepších českých projektů ozeleňování budov, ochlazování městských ulic nebo navracení vody do krajiny, které reagují na současné problémy změny klimatu. Vybírat své favority v soutěži Adapterra Awards mohou lidé přímo na webu www.adapterraawards.cz.

,,Do letošního ročníku se přihlásilo na osm desítek projektů, což potvrzuje zvyšující se povědomí o potřebě adaptací na změnu klimatu. Stále častěji se setkáváme se zohledněním dopadů klimatické změny při projektování staveb, úpravách zastavěných území i zásazích do krajiny. Přihlášené projekty pokrývají celou škálu adaptačních opatření a jsou hodnoceny porotou dle mnoha kritérií. V každé kategorii reprezentuje výběr to nejlepší. Přesto i projekty nezařazené do užšího výběru jsou inspirativní a kvalitní. Na volbě finalistů je patrné, že úspěšné a dobře hodnocené mohou být nejen velké veřejné záměry, ale i iniciativy jednotlivců či komunit," shrnuje porotkyně Zuzana Rajchlová z Centra pro otázky životního prostředí UK.

Mezi finálovými řešeními se objevilo například Biocentrum Mokroš u Mořice. Z dříve holého pole vznikla zelená oáza, která pomáhá zadržovat vodu v krajině. Adaptační opatření ale nejsou jen záležitostí volné krajiny. Inspiraci pro jednotlivce nabízí třeba rodinný Dům vody a tónů. Pasivní moderní dřevostavba má namísto zahrady rovnou celý vodní biotop.

Rozpálené sídliště Olšava v Uherském Brodě zase pomáhá chladit environmentální park, který nahradil bývalou skládku zarostlou náletovými dřevinami. V kategorii pracovní prostředí soutěží znovuoživení areálu Svatopetrská. Pasivní komplex vystřídal brownfield v centru Brna. Mezi finalisty je také několik příkladů dobré praxe z hlavního města, které se letos stalo novým partnerem soutěže. O sympatie veřejnosti se utká například obnova Královské obory Stromovka v Praze.

Celkem chytrých příkladů vybrala odborná komise hned jedenadvacet z bezmála osmdesáti přihlášených. Všechna kvalitní opatření se dostanou do inspirativní databáze nejlepších příkladů z České republiky, ale pouze šest vítězů - v každé ze čtyř kategorií, vítěz veřejného hlasování a nejlepší projekt na území Prahy - se zároveň na jaře 2021 vydají na zahraniční exkurzi. Vítěz sekce volná krajina navíc získá dar v hodnotě 100 000 korun od hlavního partnera firmy Nestlé Česko.

,,Jako potravináři víme, že kvalitní suroviny vznikají jen díky dobrému hospodaření a udržitelnému fungování v krajině. Její součástí je i voda, která je životně důležitým zdrojem pro nás všechny. Proto nám oceňování dobrých příkladů z praxe a také spolupráce s Nadací Partnerství dává smysl. Sami díky úsporám energie, vody a emisí CO2 na našich závodech víme, jak je to nesnadné. Proto máme radost, že se letos přihlásilo a dostalo do finále tolik zajímavých projektů, které se o kvalitní péči o krajinu snaží," shrnuje Vratislav Janda, ředitel pro korporátní vztahy Nestlé Česko.

Dvacet jedna unikátních řešení, která budou soutěžit o hlasy veřejnosti, odtajnila Nadace Partnerství dnes v prostorách Senátu, kde záštitu nad celou soutěží nově převzal jeho předseda Miloš Vystrčil. ,,Protože Senátu na životním prostředí a jeho ochraně vždy záleželo a záleží, považuji naši podporu soutěže Adapterra Awards za správnou a logickou. Všechny rozumné aktivity, které napomáhají lepšímu hospodaření s vodou a přirozenému soužití člověka s přírodou jsou a budou totiž pro naši budoucnost stále důležitější," dodává předseda horní komory.

,,Počínaje dneškem může každý z nás přidělit dva hlasy nejsympatičtějším finálovým projektům. Online hlasování končí úderem půlnoci 30. září," dodává Martin Ander z Nadace Partnerství. V závěrečném týdnu hlasování již nebudou zveřejňovány aktuální počty hlasů pro jednotlivé projekty, aby finále bylo napínavější. Šestice vítězů si svá ocenění převezme 4. listopadu 2020 na konferenci věnované nejlepší praxi v adaptacích na změnu klimatu, registrace právě běží.

Soutěž pořádá druhým rokem Nadace Partnerství ve spolupráci s odborným garantem Integra Consulting a s podporou hlavního partnera společnosti Nestlé Česko a Ministerstva životního prostředí i hlavního města Prahy. Nově soutěži poskytl záštitu také předseda Senátu parlamentu ČR Miloš Vystrčil.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů