Úterý, 19. března 2024

Plzeň otevřela moderní sběrný dvůr za 42 milionů korun

Plzeň otevřela moderní sběrný dvůr za 42 milionů korun

Plzeň dnes otevřela ve čtvrti Slovany nový sběrný dvůr za téměř 42 milionů korun s DPH. Stavba začala loni v létě v nevyužívaném městském areálu v ulici Na Bořích. Na vybudování přispěl 31,2 milionu korun evropský Operační program Životní prostředí, řekl dnes ČTK primátor Martin Baxa (ODS).

S plochou 3100 metrů čtverečních je to jeden z největších sběrných dvorů v Plzeňském kraji. Je také nejmodernější. Pod ocelovými přístřešky je 21 velkoobjemových kontejnerů, dvě mostní váhy o nosnosti 5,5 tuny a buňka pro obsluhu s hygienickým zázemím. Součástí je také sklad pro shromažďování nebezpečných odpadů. Prostor monitorují kamery, je obehnaný dvoumetrovým neprůhledným plotem. "Obyvatelům poslouží k ukládání odpadů běžného charakteru, jako jsou suť, větve, tráva, pneumatiky, sklo, dřevo, papír, plast či elektroodpad, ale i k ukládání nebezpečných odpadů, azbestu či olejů a hořlavých látek," vyjmenoval Otakar Horák, ředitel společnosti Čistá Plzeň, která sběrný dvůr provozuje. Město plánuje zrekonstruovat i další sběrné dvory, aby dosáhly stejné úrovně.

Plzeň má nyní ve svém majetku pět sběrných dvorů, pro ukládání odpadu slouží také šest sběrných míst, v plánu je vybudovat další tři. Díky novému dvoru Na Bořích se navýší kapacita zpracování či třídění odpadů o 3175 tun za rok. "Zároveň se uleví současným sběrným dvorům, které jsou plné a pro potřeby obyvatel a města Plzně ne zcela dostačující," poznamenal technický náměstek Pavel Šindelář (ODS).

Slovany, které patří mezi čtyři největší městské obvody, tak mají na svém území už třetí sběrný dvůr, ale první ve vlastnictví města a také jediný, který bude odebírat například asfaltovou lepenku, řekl slovanský starosta Lumír Aschenbrenner (ODS).

V Plzeňském kraji je asi 81 sběrných dvorů. S dotací EU jich bylo postaveno 36 v celkové hodnotě kolem 280 milionů korun, z toho Operační program Životní prostředí na ně dal spolu se státem přes 230 milionů korun, řekla dnes ČTK Lenka Šlajsová z Regionální rozvojové agentury Plzeňského kraje, která koordinuje třídění odpadů v regionu. Dvory výrazně snížily nepořádek ve městech. Množství odpadu, které přijímají, každoročně stoupá. Dotace na modernizaci a výstavbu dvorů by měly pokračovat i v dalším plánovacím období EU.

Lada Pešková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů