Čtvrtek, 25. dubna 2024

U Žďáru bude díky Místu pro přírodu nový mokřad

U Žďáru bude díky Místu pro přírodu nový mokřad

U Žďáru nad Sázavou vznikne nový mokřad. Český svaz ochránců přírody vykoupil dlouhodobě neobhospodařované louky, na kterých chce ve spolupráci s Pozemkovým spolkem Gallinago vytvořit království přírody. Výkup se uskutečnil díky stovkám dárců, kteří přispívají na konto veřejné sbírky Místo pro přírodu 9999922/0800.

Oblast na pomezí Žďárského a Jámského katastru znají místní pod jménem V Krejdách. Na horním toku Honzovského potoka je zde několik rybníků a pod nimi plocha, která jistě musela být kdysi pestrou mokřadní loukou. Desetiletí se však o ni nikdo nestaral, plocha zpustla a nyní zarůstá monokulturou chrastice rákosovité a náletovými dřevinami. Chrastice se rychle šíří a vytlačuje jiné druhy rostlin a tím i živočichy. Přitom jde o plochu, která by mohla být krásným mokřadem. A mokřady, jak je dnes již všeobecně známo, v naší krajině velmi chybí. Jsou domovem desítek ohrožených druhů, pomáhají nám přežít stále častější výkyvy klimatu do jednoho i druhého extrému. Proto se Český svaz ochránců přírody rozhodl pozemky o celkové výměře 1,1 ha v rámci veřejné sbírky Místo pro přírodu vykoupit.

Plochu přebírá do péče Pozemkový spolek Gallinago. Ten má s obnovou mokřadů již bohaté zkušenosti. Jeden třeba vznikl před několika lety na jiných vykoupených pozemcích, na Chvojnově u Jihlavy. I tady, v sousedství významné rašelinné rezervace, byly v době, kdy se pozemky v rámci Místa pro přírodu kupovaly, jen zanedbané odvodněné louky. Dnes jsou tu tůně plné života. Vidět tu lze mnoho druhů vážek, obojživelníků, vodních i mokřadních ptáků... Podobný mokřad bude za pár let i V Krejdách. Aktuálně se na lokalitě provádí monitoring, což je nezbytný předpoklad pro každý podobný razantní zásah.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů