Sobota, 20. dubna 2024

Českou biopotravinou roku 2020 je sušené hovězí maso

Českou biopotravinou roku 2020 je sušené hovězí maso

Ve dvacátém ročníku soutěže Česká biopotravina je rozhodnuto. Celkovým vítězem se stalo sušené hovězí maso z Mitrovského dvora na Vysočině. Mezi dalšími oceněnými je kolekce bylinných čajů nebo lahůdková chilli pasta. O titul letos bojovalo 150 biopotravin a biovín. Soutěž určenou tuzemským producentům biopotravin pořádá PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců.

Odborná porota hodnotila produkty v pěti různých kategoriích a také volila celkového vítěze. Tím se stalo sušené hovězí maso od Mitrovský dvůr a.s, které zároveň vyhrálo i ve své kategorii Biopotraviny živočišného původu.

"Naše hovězí maso pochází ze zvířat plemene Aberdeen Angus, celoročně volně pasených na čistých pastvinách Vysočiny. Od porážky zabere výroba této pochutiny 10 týdnů. Z masa je sušením postupně odstraněna téměř veškerá voda, jeho hmotnost klesne na méně než polovinu a stane se tak silným koncentrátem bílkovin a zdravých tuků - to vše v souladu a s naším respektem k přírodním zákonitostem od trsu trávy až po hotový výrobek," prozrazuje recept ke svému úspěšnému výrobku Robert Zelený z firmy Mitrovský dvůr a.s.

V dalších kategoriích zvítězily tyto produkty: V kategorii Biopotraviny rostlinného původu obsadila první místo Lahůdková chilli pasta odSvobodný statek na soutoku o.p.s. V kategorii Steaková masa porota vybrala Jehněčí hřbet - hřebínek (french rack) - BIO od Farma Rudimov s.r.o. Kategorii Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky ovládla Kolekce Bio bylinných čajů Květomluva odKvětomluva Zuzana a Radek Fryzelkovi. A v kategorii Biovíno obsadil první příčku Ryzlink Rýnský, pozdní sběr 2017, viniční trať Janův vrch od Víno Marcinčák.

Samotné ochutnání všech 77 přihlášených biopotravin trvalo odborné porotě 4 a půl hodiny. Kromě chuti byla posuzována i další kritéria, například původ surovin, marketingový koncept nebo vizuální stránka výrobku.

"Nikdy se - ani po očku - nedívám jaké hodnocení píší moji kolegové z poroty. Je totiž úžasné, že mohu po devatenácti letech našeho zasedání říci, že si nesmírně vážím každého hlasu. Necítím žádné nadržování, prosazování osobních zájmů nebo neobjektivnosti. O některých produktech občas diskutujeme nahlas, ale nikdy nejde o vzájemné ovlivňování. Spíše využíváme různé odbornosti jednotlivých členů poroty, abychom co nejpřesněji a nejspravedlivěji mohli hodnotit zaslané produkty ekologického zemědělství", dodává k práci poroty, kterou letos tvořilo 19 lidí, její předseda Pavel Maurer.

Do soutěže Česká biopotravina 2020 byly přihlášeny i takové gastronomické speciality jako kmínový jogurt s meruňkou, sojový suk, křen, hummus nebo škvarky. Zajímavostí je, že se v soutěži objevilo například i hovězí maso, které bude v distribuci v obchodní síti Lidl. "I přes to, že se tento biovýrobek neobjevil mezi vítězi, jsem za něj a za jeho přihlášení do soutěže velice ráda. Je to skvělý signál, že se biopotraviny rozšiřují i do českých obchodních řetězců.", reagovala na výsledky a průběh soutěže za organizátory Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Úspěch v České biopotravině znamená nejenom důležitou zpětnou vazbu, ale i řadu výhod. Vítězové jednotlivých kategorií i celkový vítěz soutěže získávají právo užívat pro svůj úspěšný výrobek označení Česká biopotravina roku 2020. Vítězné biovíno, včetně vín oceněných zlatou medailí a dalších oceněných biovýrobků, pak bude prezentováno
26. září na Festivalu bio vín a sýrů v Mikulově.

Záštitu nad akcí převzal ministr zemědělství a ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce. ,,Osobně rozhodně musím vypíchnout a poděkovat za podporu SZPI, která poskytuje soutěži zázemí a významnou měrou pomáhá s vyhodnocováním soutěže. Toho si velice vážíme", dodává Urbánková.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů