Čtvrtek, 28. března 2024

Aktivisté a aktivistky zablokovali Úřad vlády s požadavkem rostlinného stravovacího systému

Aktivisté a aktivistky zablokovali Úřad vlády s požadavkem rostlinného stravovacího systému

Včera 3. září vniklo 7 aktivistů a aktivistek z hnutí Animal Rebellion na prostranství před Úřadem vlády, aby se dostali k hlavnímu vchodu, kde se nejdříve přivázali řetězy a poté přilepili jeden k druhému vteřinovým lepidlem. Policisté strážící budovu reagovali a pokusili se aktivistům v použití řetězů zabránit, ale aktivistům se podařilo se mezitím přilepit.

Aktivisté a aktivistky blokovali před Strakovou akademií více než 3 hodiny. 25 policistů přijelo na místo, kde si od aktivistů vyžádali jména a adresy, eskortovali je do policejní dodávky, ve které s nimi přejeli jen na protější stranu ulice, aby je po 30ti minutách pustili.

Kromě blokády, probíhala před Úřadem vlády ohlášená hladovka se stejnými požadavky. Ta bude pokračovat i dnes, již čtvrtým dnem od 10 do 14 hodin.

,,Rebelové dnes riskovali svobodu a bezpečnost, protože požadují, aby vláda začala bezodkladně řešit klimatikou a ekologickou krizi. Nacházíme se na okraji ekologické katastrofy a bodu, ze kterého se již nebude dát vrátit. Je nezbytné, aby naše vláda uposlechla našeho požadavku jednat okamžitě, aby se této katastrofě předešlo," řekla k blokádě jedna z rebelek Marie Hofmannová.

Protesty a hladovka mají pokračovat další dny akcemi pro veřejnost. Nenásilná přímá akce se uskuteční dnes v 17:30 v centru města (prosím kontaktujte nás pro více informací). Dnes se také od 14 do 18 hodin uskuteční setkání pro širokou veřejnost v parku Kinského zahrada. V sobotu odpoledne bude následovat událost s názvem Pavučina lží v ulici Karla Engliše.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů