Pátek, 29. března 2024

Expert: Světelné znečištění se zvyšuje až o šest procent ročně

Expert: Světelné znečištění se zvyšuje až o šest procent ročně

Světelné znečištění, tedy nadbytečné osvícení veřejného prostoru, se podle astronoma Pavla Suchana celosvětově zvyšuje až o šest procent ročně. Jen v Česku se takto neúčelně vynaloží energie za dvě miliardy korun za rok. Suchan, který je předsedou skupiny pro světelné znečištění České astronomické společnosti, to dnes uvedl na senátním veřejném slyšení.

"Nikdo nepožaduje zhasnout, potřebujeme svítit účelně," uvedl Suchan. Pokud podle něj žádná změna nenastane, bude to mít negativní vliv na ekosystém, který potřebuje střídání světla a tmy, což potvrdili i biologové a fyziologové. K regulaci světelného znečištění už podle Suchana přistoupili v Itálii, Francii, Španělsku, Chorvatsku, Slovinsku či Německu.

Příkladem světelného znečištění jsou podle expertů celonoční osvětlení billboardů, parkovišť u nákupních center nebo veřejné osvětlení, které směřuje jinam než na pozemní komunikaci. Zoolog Jiří Flousek ze správy Krkonošského národního parku upozornil i na osvětlení sjezdovek kvůli večernímu lyžování nebo údržbě a zasněžování. Předseda Společnosti pro rozvoj veřejného osvětlení Jiří Skála mimo jiné navrhoval zakázat osvětlení sjezdovek.

V Česku se problematice světelného znečištění věnuje od roku 2017 meziresortní pracovní skupina, která byla ustavena ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (ANO). Jejím cílem by mělo být nalézt účinné nástroje, jak omezit světelné znečištění v co největší míře a zajistit právní ochranu před ním.

Náměstek ministra životního prostředí Vladislav Smrž uvedl, že úřad kromě metodiky pro obce připravil dotační program, s jehož pomocí se vyměnilo 28.000 pouličních osvětlení, aby barvou a intenzitou světla neškodila prostředí. Pomoci proti rušivému světlu by měl podle náměstka mimo jiné nový stavební zákon, který by měl dát dát stavebním úřadům pravomoc regulovat vnější osvětlení, dodal náměstek.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů