Pátek, 29. března 2024

Prostějov se ročně potýká s desítkami černých skládek

Prostějov se ročně potýká s desítkami černých skládek

S vysokým počtem černých skládek se navzdory sběrnému dvoru a síti kontejnerů na tříděný odpad potýká radnice v Prostějově, která ročně řeší desítky případů ukládání odpadu na nepovolená místa. Díky kamerovému systému se však už daří zjišťovat původce černých skládek. ČTK to dnes řekla mluvčí radnice Jana Gáborová.

"Jen v letošním roce zjistili strážníci bezmála pět desítek případů černých skládek a zjistili původce. Přibylo také případů, kdy lidé odkládají odpad pouze ke kontejnerům místo toho, aby využili sběrné dvory. Jedná se zejména o papírové krabice, plasty, dokonce lednici. Odpad se zde hromadí a znečišťuje veřejné prostranství," uvedla Gáborová.

TIP: Že by prostějováci nevěděli Kam s odpadem? A přitom je to tak prosté - www.KAMsNIM.cz

Upozornila, že ukládání odpadu mimo nádoby k tomu určené je přestupkem, za kterých fyzických osobám hrozí pokuta až 20.000 korun a firmám 100.000 korun. "Zjištěné přestupky jsou řešeny ve správním řízení," řekla.

Dění na místech s kontejnery v Prostějově monitoruje kamerový systém i mobilní kamery. Díky těmto záznamům se podařilo zjistit lidi podezřelé z těchto přestupků, dodala Gáborová.

Zdroj: ČTK, redakčně upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů