Pátek, 29. března 2024

Agentura: Opatření proti covidu snížila koncentraci NO2 v Evropě

Agentura: Opatření proti covidu snížila koncentraci NO2 v Evropě

Karanténní opatření proti šíření nového typu koronaviru v Evropě vedla v březnu a dubnu k významnému poklesu koncentrace oxidu dusičitého (NO2) v ovzduší v hustě osídlených a průmyslových oblastech, uvedla minulý týden Evropská agentura pro životní prostředí (EEA). Z dat vyplývá, že koncentrace škodlivého plynu klesla nejvíce v první fázi přísných karanténních opatření na jihu Evropy, a to o 40 až 50 procent. Konkrétně šlo o Španělsko, Itálii a Francii.

Červencové a srpnové údaje naznačují, že koncentrace oxidu dusičitého byly stále o deset až 20 procent nižší než v období před vypuknutím pandemie covidu-19.

"Karanténní opatření zavedená v Berlíně vedla k poklesu o 20 procent, s malými zaznamenanými variacemi až do srpna 2020. Ve východní Evropě je dopad opatření obecně méně dramatický než na jihu Evropy a ve Francii," podotkl vědec Bas Mijling z nizozemského meteorologického úřadu KNMI.

Pokles koncentrace oxidu dusičitého EEA přičítá hlavně faktu, že největší producenti škodlivého plynu - automobily, továrny či elektrárny - ho v tomto období vyprodukovali méně. V červenci a srpnu se koncentrace NO2 vrátila blíže ke svým normálním hodnotám - s výjimkou velkých měst, kde se lidé ještě plně nenavrátili ke všem svým aktivitám.

Informace Evropské agentury pro životní prostředí vycházejí z dat satelitu evropské služby Copernicus, která monitoruje změny klimatu. Vědci z nizozemského meteorologického úřadu KNMI a Belgického institutu vesmírné aeronomie satelitní data z družice použili společně se záznamy získanými měřeními na zemi.

Minulý týden EEA vydala zprávu, ve které uvádí, že kvalita životního prostředí má nepříznivé dopady zejména na zdraví chudých lidí. Chudí lidé podle dokumentu mimo jiné častěji žijí v místech se znečištěným vzduchem, který v Evropě způsobuje ročně asi 400.000 předčasných úmrtí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů