Pátek, 19. dubna 2024

První česká business konference zaměřená na trh s rostlinnými produkty napomůže rozvoji potravinářského průmyslu

První česká business konference zaměřená na trh s rostlinnými produkty napomůže rozvoji potravinářského průmyslu

Už příští pondělí se v Česku bude konat historicky první ročník konference zaměřené čistě na rostoucí trend rostlinných produktů. Konferenci Plant-Powered Perspectives 2020 pořádá projekt Rostlinně a účast v programu už přislíbili hlavní hráči na trhu s rostlinnými produkty, například firmy Garden Gourmet, Lunter, polská společnost Jogurty Magda nebo European Institute of Technology. Součástí konference bude také prezentace nejnovějších tržních dat agentury Nielsen i soutěž startupů, v rámci které budou začínající firmy prezentovat své nápady před odbornou porotou. Kvůli epidemiologické situaci se konference bude konat pouze online.

Evoluce rostlinných produktů přináší nové výzvy a možnosti rozvoje celého potravinářského průmyslu. Podle nejnovějších průzkumů preferuje bezmasou kuchyni už 10 % mladých Čechů, flexitariánství je na vzestupu a celé dvě třetiny populace zaznamenaly, že v obchodech dochází k rozšiřování rostlinného sortimentu.

Projekt Rostlinně se tak letos rozhodl uspořádat vůbec první byznysovou konferenci zaměřenou na rostlinné produkty v České republice. Ta se bude konat v pondělí 12. října ve virtuálním prostředí. Je určená zejména zástupcům potravinářského průmyslu, segmentu pohostinství, malo i velkoobchodu, startupům, investorům, ale například také zástupcům masného průmyslu hledajícím nová řešení.

,,Konferenci pořádáme, protože cítíme poptávku ze strany společností po inspiraci a podpoře při vývoji a zavádění nových rostlinných produktů na trh. Pestrý program přinese odpovědi na otázky, zda jsou firmy dobře připraveny na novou vlnu zájmu o rostlinné výrobky, jak tyto výrobky co nejefektivněji zahrnout do svého portfolia, kde hledat inspiraci a trendy a co spotřebitelům na trhu nejvíce chybí. A navíc to bude i příležitost k vzájemnému seznámení a navázání spolupráce mezi jednotlivými účastníky a návštěvníky," říká o konferenci projektová manažerka Rostlinně Marianna Slováková

Na konferenci už přislíbili účast zástupci vedoucích společností v oblasti rostlinných gastro produktů jako Garden Gourmet, Lunter, European Institute of Technology a polská firma Jogurty Magda, která se v roce 2020 transformuje z mlékárenské výroby do čistě rostlinné produkce.

,,Konference je z mého pohledu důležitá pro emancipaci rostlinných produktů. Ty by měly z hlediska příjmů proteinů tvořit větší část našeho jídelníčku. Rostlinné produkty jsou často na pultech obchodů ty méně nápadné. Jsem rád, že tato konference vnímá jejich důležitost," komentuje Jakub Lunter ze společnosti Alfa Bio přínos konference.

V rámci panelové diskuze na téma "Budoucnost gastronomie je rostlinná" se pak potkají Jana Dorčáková z časopisu HOREKA, Luboš Vidlička z Forky's, Ondřej Panoš ze Spojky Karlín, Martin Kortus z Laboratoria a Libor Pozníček za projekt Rostlinně.

Dalším bodem programu bude soutěž startupů z oblasti rostlinné výroby, do které se firmy mohly volně hlásit do 19. září. Takzvaný Plant-Powered MashUp přinese začínajícím podnikům možnost otestovat vlastní nápady před odbornou porotou, ve které budou zasedat například Martin Rozhoň nebo Václav Liška, a publikem složeným ze zástupců předních rostlinných značek. Vítěz získá jednorázovou finanční podporu, expertní konzultace a roční propagaci na sociálních sítích. Rozhodne se o něm z pětice vybraných projektů - Jídlo Baví, Bistro Střecha, Imaginární zmrzlina, Sellka a Etický online marketing.


Lístky na online konferenci je možné pořídit na portálu GoOut při zadání hesla Plant Powered Perspectives 2020.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů