Pátek, 29. března 2024

Aktuální informace o stavu vodních zdrojů k 7. říjnu 2020

Aktuální informace o stavu vodních zdrojů k 7. říjnu 2020

Ministerstvo zemědělství předkládá stručnou zprávu se shrnutím nejdůležitějších skutečností o aktuálním stavu vodních zdrojů. Správci povodí situaci monitorují a vyhodnocují na základě aktuálních potřeb.

Stav podzemních vod se ve srovnání s předchozím týdnem zlepšil z normálního na mírně nadnormální. Hladina v mělkých vrtech ve srovnání s předchozím týdnem na území ČR převážně mírně rostla. Počet pramenů, u kterých bylo dosaženo silného či mimořádného sucha, oproti minulému týdnu poklesl a tvoří 31 % všech objektů.

V uplynulém období od 30. 9. do 7. 10. zasáhly území České republiky srážky s úhrny od 5 mm až do 117 mm. Nejvíce srážek spadlo na území Beskyd a jejich podhůří, na několika místech na území Povodí Moravy, Odry a Labe bylo dosaženo stupňů povodňové aktivity (SPA), výraznější škody však nebyly zaznamenány. V současnosti se již SPA nevyskytují. Průtoky ve vodních tocích jsou značně rozkolísané, v porovnání s dlouhodobým průměrem pro měsíc říjen jsou nadprůměrné průtoky převážně ve východní části České republiky na území Povodí Odry a Moravy. Nadprůměrné průtoky v porovnání s dlouhodobým průměrem pro měsíc říjen se vyskytují rovněž ve východní a severní části území ve správě Povodí Labe a ve východní a jižní části území ve správě Povodí Vltavy. V západní a severní části území České republiky jsou průtoky ve vodních tocích v porovnání s dlouhodobým průměrem pro měsíc říjen spíše podprůměrné.

Významné vodárenské i víceúčelové nádrže jsou až na výjimky (tyto vodní díla mají nižší naplněnost převážně z provozních důvodů) naplněny ze 71 - 100 % a jsou tak schopny zabezpečit požadované odběry. Na nádržích probíhají manipulace v souladu s manipulačními řády.

Za měsíc září bylo z vodních nádrží nadlepšeno 31,36 mil. m3 do vodních toků pod nádržemi. Od začátku roku 2020 bylo z vodních nádrží nadlepšeno celkem 174,19 mil. m3.

Během září rovněž došlo k akumulaci vody v zásobních prostorech vodních děl, a to v součtu za všechny státní podniky povodí celkem 5,28 mil. m3, od začátku roku 2020 bylo ve významných vodních nádržích na území České republiky akumulováno 827,41 mil. m3.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů