Čtvrtek, 28. března 2024

Sedmá generace 5/2020: Udržitelné zdravotnictví?

Sedmá generace 5/2020: Udržitelné zdravotnictví?

Jak moc jsou naše nemocnice eko? Kolik žraloků zabijeme kvůli vakcíně proti COVIDu-19? Pomůže nám recyklace plastů? Ohrožuje nás infodemie? Proč jsou letenky tak levné? Kolik podob má antropocén? Zvládne Praha rozvrat klimatu? Potřebujeme intersekcionální feminismus? Komunitní práci? Farmářskou školu? Jak se stát pozemšťanem? Máme žít poeticky a být svobodní jako orli? Jsme moc kyber? Co s tím budeme dělat? Odpovědi nejen na tyto otázky najdete v novém čísle časopisu Sedmá generace.

V tématu nového čísla se věnujeme environmentálním dopadům zdravotnictví. Karolína Kupková se dotázala lékařů, sester či studentů medicíny, jak si v tomto ohledu vedeme. Tereza Tlapáková prozkoumala, v čem je z hlediska environmentálního managementu výjimečná Fakultní nemocnice u sv. Anny. Ekologické zátěži vznikající při výrobě i po spotřebě léčiv si všímá Tereza Bálková, zatímco Štěpán Jindra přibližuje, jak pandemie přináší do nemocnic i ulic hory odpadu.

V seriálu Ekofilosofické zlomky tentokrát Ľuboš Slovák s Tomášem Daňkem rozebírají, jak na nástup antropocénu reaguje věda a umění. V cyklu Létání Petr Frinta vysvětluje, kdo a co stojí za levnými letenkami. Kurz mediální sebeobrany obohacuje Eliška Olšáková sondou do konspiračního hnutí QAnon. V Šetrnější spotřebě pak Denisa Reimannová dokládá, že recyklováním jednorázových plastů planetě nepomůžeme.

Zuzana Filipová nás provede po fascinujícím Barotselandu a Marie Venerová po ekofarmách, ekovesnicích a permakulturních projektech v Maďarsku a na Slovensku. Díky Dominiku Plíhalovi se dozvíme, jak může komunitní práce pomoci sociálně vyloučeným. S náměstkem pražského primátora Petrem Hlubučkem hovoříme o klimatické politice Prahy, biodynamický zemědělec Jiří Prachař představuje novou Farmářskou školu a nenasytný kůrovec Gedeon Požírka se v exkluzivním rozhovoru svěřuje, z čeho je na větvi.

Kulturní zahradu otevírá Jiří Zemánek, který radí, abychom žili poeticky. Sebastian Prax vyzvídá, jak se stal mladý indický letec jogínem Šankarou. V recenzích rozebíráme knihy Zpátky na zem, Kyber a eko, Chlapec, který spoutal vítr a Ekolog lesa a krajiny, pozornosti nám neušel ani dokumentární film Zbytkové ženy. Klimaticky orientovanou divadelní sezonu HaDivadla přibližuje Adéla Fischerová, nad výstavou Unplugged , která návštěvníka drží v napětí, se zamýšlí Mariana Arkai.

Nechybí tradiční sloupky Bioastrologické rozhovory, Terrapie a La Lupa, vydání doplňujeme přehledy důležitých událostí, knih, vašich ohlasů a budoucích akcí.

Seznam všech článků čísla naleznete ZDE. Tištěná verze Sedmé generace je k dostání na jednom z prodejních míst, e-verze pak na Alza.cz, Floowie.com nebo eBux.cz. Informace o předplatném 7.G najdete tady.

Světlo na koncích podzimních tunelů přeje

redakce 7.G

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů