Úterý, 19. března 2024

Desinfekce proti virům, bakteriím i plísním prostřednictvím UV lamp

Desinfekce proti virům, bakteriím i plísním prostřednictvím UV lamp

Tradiční dezinfekční metody se používají po staletí - jsou však dostatečně dobré? Pravdou je, že i při nejpřísnějším čištění horkou vodou, bělidly a dezinfekčními prostředky mohou na površích zůstávat nejrůznější viry a bakterie. V nejhorším případě mohou tyto věci způsobit nemoc nebo dokonce smrt. Na druhé straně dezinfekce UV zářením využívá ultrafialové technologie k rychlejšímu ničení všech choroboplodných zárodků a bakterií a je skvělým doplňkem k jiným metodám.

Dezinfekce prostředním UV lamp je netoxická

Nejdůležitější výhodou dezinfekce UV zářením je to, že je to netoxické. Na rozdíl od agresivních chemikálií, které se někdy používají v čisticích a dezinfekčních prostředcích, je UV světlo šetrné k životnímu prostředí. Dezinfekce UV zářením je fyzikální proces, nikoli chemický. UV lampy jsou dále mnohem efektivnější než jiné metody. UV světlo zabíjí širokou škálu škodlivých organismů. Věděli jste například, že UV světlo ničí plísně a spory? Jiné dezinfekční metody toto neumí - nebo naopak po sobě zanechají vlhké prostředí, kde se houbám daří. Jelikož UV dezinfekce je suchá metoda, můžete si být jisti, že se postará o existující plísně a v budoucnu zabrání jejich růstu.

UV lampy zabíjí patogeny bez imunity

Pokud jste sledovali zprávy o bakterií rezistentních na antibiotika, víte, že používání některých tradičních antimikrobiálních látek a dezinfekčních prostředků mělo hrozné důsledky. Vývoj bakterií rezistentních na antibiotika je významným problémem v lékařské komunitě. Na rozdíl od tradičních metod dezinfekce je dezinfekce UV zářením fyzikální metodou zabíjení bakterií. Dotyčné bakterie proto proti němu nemohou vybudovat imunitu. To je obrovské plus, zejména pro nemocnice a zařízení asistovaného bydlení.

Dálkové ovládání

Součástí UV lamp je technologie, s jejíž pomocí můžete zapnout UV lampu vzdáleně - a to až ze vzdálenosti 15 metrů. Časovač lze nastavit na 15, 30 nebo 60 minut. Doba desinfekce se liší v závislosti na tom, jak je místnost velká. Místnost o velikosti 20 metrů čtverečních desinfikujte asi 15 minut. Místnost s plochou o 10 metrů větší, pak po dobu 30 minut. A nakonec místnosti veliké 40 metrů čtverečních desinfikujte celých 60 minut. Doporučený interval je jednou až třikrát týdně.

UV lampy jsou bezpečné

Jednou z nejčastějších otázek ohledně dezinfekce UV zářením je: ,,Je bezpečné ji používat?" Lidé mají tendenci spojovat expozici UV záření s riziky, jako je spálení sluncem, ale klíčovou věcí je pochopit, že UV světlo je bezpečné, pokud je používáno správně. Je méně pravděpodobné, že UV záření způsobí škodu než drsné chemikálie v čisticích prostředcích, pokud přijmete příslušná preventivní opatření. A kde tento sortiment pořídit za výhodnou cenu? Na Infraobchod.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů