Úterý, 19. března 2024

Aktuální informace o stavu vodních zdrojů k 25. listopadu 2020

Aktuální informace o stavu vodních zdrojů k 25. listopadu 2020

Ministerstvo zemědělství předkládá stručnou zprávu se shrnutím nejdůležitějších skutečností o aktuálním stavu vodních zdrojů. Správci povodí situaci monitorují a vyhodnocují na základě aktuálních potřeb.

Stav podzemních vod se ve srovnání s předchozím týdnem mírně zhoršil, zůstal však mírně nadnormální. Hladina v mělkých vrtech ve srovnání s předchozím týdnem na území ČR převážně mírně klesala. Počet pramenů, u kterých bylo dosaženo silného či mimořádného sucha, se oproti minulému týdnu příliš nezměnil a tvoří 24 % všech objektů.

V období od 18. 11. do 25. 11. 2020 se na území České republiky vyskytovaly pouze přeháňky s úhrny okolo 5 mm (na horách ojediněle až 18 mm). Vodní stavy jsou proto převážně setrvalé nebo na mírném poklesu. Z hlediska porovnání aktuálních průtoků ve vodních tocích s dlouhodobými průměry se vyskytují nadprůměrné průtoky převážně na východě a jihovýchodě České republiky. Podprůměrné průtoky v porovnání s dlouhodobými průměry pro měsíc listopad se vyskytují převážně na severu, západě a jihozápadě České republiky. Předpověď počasí na další dny nepředpokládá výrazné změny ve stávající hydrologické situaci.

Významné vodárenské i víceúčelové nádrže jsou až na výjimky (tyto vodní díla mají nižší naplněnost převážně z provozních důvodů) naplněny z 65 - 100 % a jsou tak schopny zabezpečit požadované odběry. Manipulace na nádržích probíhají v souladu s manipulačními řády. Na některých nádržích dochází k plánovanému snížení hladin v zásobním prostoru v souladu s přechodem na zimní režim nádrží.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů