Sobota, 20. dubna 2024

Naplnění vyššího emisního cíle prostřednictvím budov a obnovitelných zdrojů je pro českou ekonomiku příležitost

Naplnění vyššího emisního cíle prostřednictvím budov a obnovitelných zdrojů je pro českou ekonomiku příležitost

V Česku nyní oproti roku 1990 vypouštíme o 35 % emisí méně. Naplnění většiny ze zbývajících 20 procentních bodů renovacemi budov a rozvojem obnovitelných zdrojů energie (OZE) přinese přes 900 miliard nových investic zejména pro malé a střední firmy, nejméně 80 tisíc pracovních míst, kvalitnější bydlení a čistější ovzduší. Na jejich vyvolání musí vláda použít adekvátní část z bezprecedentního objemu fondů, které na klimatická opatření EU postupně vyčleňuje.


Štěpán Chalupa, předseda Komory obnovitelných zdrojů energie, řekl:
,,Největší klimatický problém Česka je výroba energie z uhlí. Paradoxně ho pálíme víc, než potřebujeme a velký objem elektřiny každoročně vyvážíme. Přitom máme dostupné domácí řešení přinášející snížení nákladů za energie i práci českým firmám a živnostníkům, úspory energie a obnovitelné zdroje. Jestli rozdrobíme chystané evropské fondy do desítky ,,taky-klimatických" opatření, nezbude dost na odchod od uhlí a Česko to bude jednou platit ze svého."


Petr Holub, ředitel Šance pro budovy, řekl:
,,Čekali jsme to v noci, přišlo to ráno. I pokud by pro Česko připadnul stejný cíl, tak dodatečné snížení emisí představuje 20 procentních bodů z úrovně roku 1990. Až tři čtvrtiny lze naplnit renovacemi budov a obnovitelnými zdroji a to je pro Česko také ekonomická příležitost pro cestu z krize a pro 80 tisíc zaměstnanců. Jsem rád, že i vláda v létě změnila svoji pozici, teď jde ještě o to správně využít stovky miliard, které budeme mít na splnění cíle k dispozici z několika evropských fondů."
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů