Úterý, 19. března 2024

Stop plýtvání jídlem: Jak zabránit vyhazování potravin

Stop plýtvání jídlem: Jak zabránit vyhazování potravin

Ročně se úplně zbytečně vyhodí miliony tun jídla po celém světě. Tohle alarmující číslo ale může snížit alespoň o trochu každý z nás. Často se stává, že jídlo vyhazujeme z nepozornosti, neumíme si uspořádat lednici, nákupy nebo zkrátka nemáme příliš organizovanou kuchyň. Máme pro vás jednoduché tipy, se kterými můžete krůček po krůčku začít i vy. A ušetříte nejen planetu, ale i svou peněženku.

Na začátek bychom si měli ujasnit pojmy, které mohou vyhazování potravin velmi ovlivnit. Tyto dva termíny si ale nepleťte.

Minimální trvanlivost do...

  • označuje datum, do kterého si daná potravina zachová svou strukturu, chuť i kvalitu, kterou zaručuje výrobce
  • potraviny ale po uplynuté tohoto data mohou být bezpečně konzumovány, pokud zachováte jejich správné skladování
  • takto bývají označovány třeba těstoviny, rýže i konzervované potraviny
  • potraviny tedy po uplynutí minimální trvanlivosti vyhazovat nemusíte, zkontrolujte, zda jejich struktura i konzistence je v pořádku a jestli není porušen obal

Spotřebujte do...

  • označuje datum, do kterého můžeme potravinu konzumovat bezpečně
  • po uplynutí této doby bychom potraviny skutečně konzumovat neměli, protože nám hrozí zdravotní komplikace
  • objevuje se na potravinách, které se rychleji kazí, jako je třeba čerstvé maso, ryby, uzeniny
  • řiďte se pokyny "Uchovávejte v lednici" nebo "Uchovávejte při teplotě 2-4°"
  • prodloužit trvanlivost můžete zmrazením takto označených potravin

Nakupujte s rozvahou

Začínáme šetřit už při nákupu potravin. V něm byste totiž měli mít systém, a nekupovat tak všechno, na co v obchodě narazíte a co vás prvoplánově zaujme. Až 61 % vyhozených potravin bychom totiž mohli zkonzumovat, pokud bychom si jejich přísun a spotřebu lépe naplánovali.

nakupování
Zdroj obrázku: {antoniodiaz} / Shutterstock.com

Před nákupem si proto udělejte seznam surovin, které skutečně potřebujete, a ten dodržte. Respektive - nekupujte nic mimo něj. Dobré také bývá si uvědomit, jestli často vyhazujete určité potraviny pořád dokola. Málokdy spotřebujete celý salát ve vaničce, avokádo se vám stihne spíše zkazit a na ricottu v lednici vždycky zapomenete? Tím více se jim příště zkuste vyhnout - nebo mějte připravený lepší plán, jak a kdy tyto potraviny spotřebujete, aby se vám zbytečně nekazily.

  • do obchodu nikdy nechoďte hladoví
  • držte se plánu, který si sepíšete
  • kontrolujte v obchodě datum spotřeby, zejména masa a chlazených surovin (a když víte, že plánujete vařit třeba ještě ten večer, sáhněte v obchodě po masu, které prochází dříve)
  • vždy před nákupem zkontrolujte stav své spíže, lednice a mrazáku

nákup
Zdroj obrázku: {KucherAV} / Shutterstock.com

Správné skladování potravin

Mnoho potravin se nám doma kazí také proto, že s nimi špatně nakládáme. Ačkoliv se to nezdá, ne všechny druhy potravin patří do ledničky, a jejich skladování vám životnost může velmi ovlivnit. Jak na správné skladování potravin?

Studený vzduch v ledničce zabraňuje procesu dozrávání, a pro některé potraviny je naprosto nevhodný. Věděli jste?

Co do lednice nepatří:

  • cibule, česnek a brambory
  • tropické ovoce jako je mango, avokádo, papája, citrony nebo banány
  • příliš zralá jablka
  • cukety, papriky, okurky a rajčata
  • med

Potraviny v lednici také skladujte buď v papírových nebo látkových sáčcích - nikdy ne v igelitových z obchodu.

zmrazené potraviny
Zdroj obrázku: {Africa Studio} / Shutterstock.com

TIP: Abyste si usnadnili doma práci, je dobré už při nákupu potraviny skládat do tašek podle toho, kam je poté budete umisťovat. Rozdělte si tašky podle surovin trvanlivých, chlazených, mražených, na ovoce, zeleninu a pečivo. Také se zaměřte na správné skládání do tašek. Spoustu potravin můžete znehodnotit i tím, že je do tašky umístíte dospodu a těžšími potravinami se otlačí a obouchají.

Kam patří maso a kam ovoce?

Nacpat všechno do lednice, jak vás momentálně napadne, je spíše na škodu. Ukládání potravin do lednice totiž vyžaduje systém, který prodlouží životnost potravin i lednice. V každém patře ledničky je totiž jiná vlhkost a ta vyhovuje rozdílným surovinám.

  • ovoce a zeleninu uložte nejníže, do speciálního boxu či zásuvky, ovoce ani zeleninu před tím nemyjte
  • maso a ryby patří do spodní přihrádky
  • směrem nahoru umistěte šunky, sýry, jogurty
  • úplně nahoru patří mléčné výrobky
  • maso a mléčné výrobky by od sebe měly být co nejdále
  • sýry skladujte pod speciálním poklopem nebo v potravinové fólii
  • ve dveřích je prostor pro větší lahve, plechovky i mléko
  • pro vejce je vyčleněn prostor ve dveřích lednice úplně nahoře
  • do lednice dávejte vždy jen vychlazené potraviny, nikdy ne horké nebo teplé
  • vařená jídla skladujte v uzavíratelných nádobách a oddělené od potravin čerstvých

Věděli jste, že...

  • vajíčka byste měli skladovat v držácích pro ně určených ve dveřích lednice, a nenechávat je v papírovém obalu z obchodu? Právě v něm se totiž drží mikroorganismy a ty mají tendenci kontaminovat ostatní potraviny.

Jak prodloužit trvanlivost potravin?

V mnoha případech nás limituje rychlá kazivost potravin. Naštěstí pro nás existují ale poměrně jednoduché a dostupné způsoby, jak si i s tímhle nešvarem poradit.

Vakuování

Princip spočívá v tom, že potraviny umístíte do speciálního sáčku, ze kterého pomocí vakuového přístroje vysajete vzduch. Právě vzduch totiž podporuje množení mikroorganismů a bakterií v potravinách. Vakuovat se dá téměř všechno - maso, ryby, ovoce, zelenina, chlazená i vařená jídla, káva, ořechy... Po vakuování se ale potraviny skladují nadále v lednici nebo v mrazničce.

jídlo v ledničce
Zdroj obrázku: {Andrey_Popov} / Shutterstock.com

Mrazák

Dejte šanci mrazení potravin. Díky mrazáku můžete mít doma zásoby masa, kynutých knedlíků, hotových polévek, játrových knedlíčků, bylinek nebo zeleniny. Důležité rovněž je, v čem jednotlivé potraviny zmrazíte. Nevhodným obalem jim totiž můžete pěkně zavařit. Sáčky vždy umistěte dál od sebe, aby se k sobě nepřimrazily, a ideálně je popište: o co se jedná a kdy jste potravinu zamrazovali. U krabiček se nejdříve ujistěte, že jsou vhodné i do teplot pod nulou.

  • Nikdy do mrazáku nedávejte nápoje ve skleněných lahvích, stejně tak šumivé nápoje.
  • Stejně tak do mrazáku nepatří potraviny s vysokým obsahem tuku, vynechte i mléčné výrobky nebo kávu.
  • Pamatujte také na to, že to, co jednou rozmrazíte, už do mrazáku nepatří.
  • Potraviny zamražte co nejrychleji - mnohé chladničky dnes mají dokonce funkci rychlého zmrazení.
  • Než jídlo umístíte do mrazáku, nechte jej vychladnout na pokojovou teplotu
  • Nenechávejte potraviny v mrazáku déle než rok.
  • Zamrazujte potraviny po jednotlivých porcích, abyste je snáze mohli spotřebovávat v budoucnu

Zavařování

Zavařování je způsob konzervace, kdy se v jídle umrtví rozkladné mikroorganismy. Ohříváním uzavřených sklenic ve vodě nebo páře dochází k uvaření a pasterizaci pokrmu. Při vaření uniká ze sklenice teplý vzduch a vzniká v ní tak zčásti vakuum. Není to přitom žádná velká věda a zvládnete to i v domácích podmínkách s běžným vybavením kuchyně. Můžete zavařovat dokonce v troubě, mikrovlnce, hrnci, dokonce i v myčce.

sklenice
Zdroj obrázku: {FabrikaSimf} / shutterstock.com

Důležitá je hygiena a čisté nádoby i suroviny. Zavařit tak doma můžete marmeládu, okurky, ovoce, pesta, zeleninu...

Fermentace

Fermentace neboli kvašení je proces přeměny organických látek, kdy za účasti mikroorganismů a jejich enzymů vznikají látky energeticky chudší. Díky kvašení prodloužíte trvanlivost potravin, ale podpoříte i její lepší stravitelnost a nutriční vyváženost.

Fermentovat můžete třeba zelí, okurky, mrkve nebo celé zeleninové směsi.

Zbytky při vaření

Stává se, že vám zbyde trocha brambor z obědu, rýže z večeře, nebo zkrátka neuvaříte přesně množství, jaké potřebujete? To ale není důvod zbytek jíst na sílu nebo je vyhazovat. Jídlo si odložte po vychladnutí do lednice a další den naplánujte, jak jej spotřebovat jinak. Jeden den můžete využít kuřecí maso třeba na rizoto, druhý den si je dát s bramborem nebo zapéct do trouby. Zbytek brambor můžete využít třeba v bramboračce, zeleninu využít do omáčky.

Zbytky, které vyhazovat nemusíte

Také se může se stát, že některé potraviny nebo jejich části vyhazujete zbytečně - i když je můžete zužitkovat jinak. Většinou to bývají suroviny, které jste zvyklí vyhazovat odjakživa a možná by vás ani nenapadlo, že z nich vlastně můžete ještě ledacos vykouzlit.

Skvělým příkladem jsou odřezky zeleniny, kterou krájíte pro běžné vaření. Všechny slupky mrkve, papriky, natě, cibule, kedlubny, česneku, celeru, petržele i další zeleniny, můžete místo do koše, odkládat do sáčku, který mezitím budete uchovávat v mrazáku. Ve chvíli, kdy se naplní, tak máte připravenou zeleninu třeba na výtečný zeleninový vývar, který se vám bude hodit třeba jako základ do omáček, polévek nebo rizota.

karotka
Zdroj obrázku: {5 second Studio} / Shutterstock.com

TIP: Vyzkoušejte vynikající pesto z mrkvové natě!

Využít ale můžete i suroviny, které by vás nenapadly. Třeba nať z mrkve už do koše dávat nemusíte. Zkuste z ní udělat chutné pesto! Pesto z mrkvové natě je přitom velmi jednoduchá a rychlá záležitost. Smícháte česnek, slunečnicová semínka, olivový olej, citron, sůl a pepř s natí z jedné mrkve. Ideálně v hmoždíři nebo mixéru. A máte hotovo. Hotové pesto využijete třeba na dochucení těstovin, sýrů, salátů nebo jen tak na chleba.

Zdroj úvodního obrázku: {Foxys Forest Manufacture} / Shutterstock.com

Zdroj: PR článek

P.S.:
Pokud by vám přece jen nějaké nespotřebované trvanlivější jídlo přebývalo, můžete jej předat potravinové bance, která jej rozdělí potřebným. Tu nejbližší najdete na www.KAMsNIM.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů