Pátek, 26. dubna 2024

Na Chebsku se znovu projevil zemětřesný roj

Na Chebsku se znovu projevil zemětřesný roj

Na Chebsku se znovu objevily slabé otřesy země. Pokračuje tak zemětřesný roj, který začal už před Vánoci. Otřesy ale zatím nejsou silné a v posledních dnech byl nejsilnější otřes v noci na čtvrtek, který měl magnitudo 2,6 stupně, řekl ČTK Josef Horálek z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

"Jde zatím o slabší otřesy. Uvidíme, jak to bude pokračovat a co se z toho vyvine. Může to být slabá aktivita, ale také pořádný zemětřesný roj," řekl ČTK Horálek.

V posledních letech se otřesy objevovaly zejména v okolí Nového Kostela. Zemětřesný roj, který začal v prosici a nyní pokračuje, má epicentra otřesů severněji, okolo Lubů u Chebu. Leží ale stále na linii, která vede mezi Novým Kostelem a Kraslicemi.

Otřesy o síle kolem 2,5 stupně jsou na povrchu jen zřídka zaznamenatelné. V okolí Lubů u Chebu se v posledních dnech objevuje ale i mnoho slabších záchvěvů. Pro zdejší oblast jde o typický jev, napětí pod zemí se zde uvolňuje postupně, malými otřesy. Jen výjimečně pak otřesy dosahují síly, která může způsobovat škody na povrchu.

Nejsilnější otřesy za poslední desetiletí zde byly zaznamenány v roce 1985, kdy otřesy dosahovaly síly až 4,6 stupně.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů