Pátek, 29. března 2024

Kvalitu ovzduší podstatně více ovlivňuje počasí než nouzový stav

Kvalitu ovzduší podstatně více ovlivňuje počasí než nouzový stav

Kvalitu ovzduší podle meteorologů výrazně více ovlivňují meteorologické podmínky než nouzový stav. Ukazuje to srovnání letošního a loňského února. Na blogu brněnských hydrometeorologů to uvedl Jáchym Brzezina.

Uplynulý rok byl pro kvalitu ovzduší podle meteorologů velmi příznivý, v celé republice nebyla vyhlášena ani jednou smogová situace či regulace. Už dříve uvedli, že důvodem bylo počasí i nouzový stav vyhlášený kvůli pandemii koronaviru.

Srovnání února 2020, kdy ještě žádný nouzový stav vyhlášen nebyl, a letošního února, kdy nouzový stav platil po celý měsíc, podle meteorologů ale ukázalo, že výrazně více ovlivňují kvalitu ovzduší právě meteorologické podmínky než nouzový stav. Loňský únor byl teplotně nadprůměrný, lidé tak méně topili, a srážkově nadprůměrný, což opět vedlo k výraznému zlepšení kvality ovzduší. Výrazně více také foukal vítr, kdy se republikou prohnala vichřice Sabine.

"Sečteno podtrženo, v únoru 2020 byly ideální podmínky pro dobrou kvalitu ovzduší, a to se opravdu potvrdilo. Koncentrace řady znečišťujících látek byly o desítky procent nižší, než je pro toto období obvyklé," uvedl Brzezina.

Letos v únoru platil nouzový stav, kvůli zhoršené epidemické situaci platila různá omezení a opatření, kdy řada lidí pracovala z domova, zavřené byly některé obchody či služby. Oproti únoru 2020 ale bylo chladněji, určitou část měsíce s teplotami kolem minus deseti a méně stupňů Celsia. Také srážek bylo méně a rozptylové podmínky nebyly tak příznivé.

Ze srovnání dat z brněnských a pražských stanic imisního monitoringu pak vyplynulo, že letos v únoru oproti loňskému byla v ovzduší výrazně vyšší koncentrace jak prachových částic, tak i oxidů dusíku i oxidu dusičitého, v některých případech i téměř čtyřnásobně. Hlavním zdrojem oxidů dusíku je přitom doprava.

"Opět se tedy potvrzuje, že i přes pokles dopravy, která je hlavním zdrojem těchto látek ve městech, byly hodnoty v únoru 2021 vyšší, jelikož byly odlišné meteorologické podmínky," uvedl Brzezina.

Srovnání je podle něj ukázkou vlivu meteorologických a rozptylových podmínek na kvalitu ovzduší, který je zásadní. "Zároveň toto srovnání dobře ilustruje, že nouzový stav neměl v České republice takový význam a zcela jistě nebyl hlavní příčinou výjimečně dobré kvality ovzduší v roce 2020," doplnil Brzezina.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů