Čtvrtek, 28. března 2024

Vytříděné plasty opět pomáhají. Tentokrát pro sběr pohozených odpadů

Vytříděné plasty opět pomáhají. Tentokrát pro sběr pohozených odpadů

I v letošním roce se Autorizovaná obalová společnost EKO-KOM zapojí do celorepublikové akce Ukliďme Česko. A jako již tradičně zajistí pro úklidy recyklované pytle, do kterých budou dobrovolníci odpadky sbírat. Jedná se o pytle, které se vyrábí z obtížně recyklovatelných barevných LDPE fólií.

Hlavní úklidový den připadne tentokrát na sobotu 27. března. Kvůli stávající epidemiologické situaci však úklidy proběhnou ve zvláštním režimu - to znamená, že dobrovolníci by měli uklízet individuálně, neshromažďovat se a ideálně se zaměřit na úklid ve své lokalitě. A změna nastává i v distribuci pytlů na úklidy - lidé si je budou vyzvedávat prostřednictvím tzv. pytlomatů, což jsou místa, kde si mohou dobrovolníci ,,bezkontaktně" vyzvednout pytle na odpad a instrukce k úklidu.

Tyto pytle na úklidy vyrábí společnost SUEZ v závodě v Němčicích nad Hanou již třetím rokem. Zatímco dříve se tu recyklovaly pouze odpadní fólie od průmyslových původců, díky spolupráci s EKO-KOM začal SUEZ využívat i plasty ze žlutých popelnic, tj. z komunálních odpadů. ,,To je ta největší výzva, protože zatímco od průmyslových původců získáme jednodruhový a čistý materiál, odpadní plasty z měst a obcí jsou znečištěné a musí se dotřídit, dají se tedy považovat za obtížně recyklovatelné," upřesňuje Kateřina Kodadová ze společnosti SUEZ.

Vytříděné plasty opět pomáhají

Na výrobu 100 takových pytlů je potřeba zhruba 10 až 11 kilogramů plastového regranulátu. Díky využití regranulátu lze ušetřit až 100 % primárních surovin. Regranulát se nejdříve taví a následně se z hmoty vyfukují pytle. Technologický proces je prakticky stejný, jako v případě využití primárních surovin. Liší se ale kvalita, která se odvíjí právě od kvality vstupní suroviny. Tím, že jsou pro výrobu těchto pytlů využívány komunální barevné fólie, je předem rozhodnuto i o jejich barvě - na výběr je pouze šedá a černá. Důležitější než barva je ale ochrana životního prostředí. A dobrá zpráva je, že pytle jsou nejen recyklované, ale i opětovně recyklovatelné. Pokud by tedy do pytlů dobrovolníci sbírali pouze plastové odpady a následně by pytel vytřídili do žlutého kontejneru, může se opět dostat zpátky do recyklačního procesu.

,,Pro akci Ukliďme Česko jsou pytle z regranulátu naprosto ideální, stejně tak je lze využít i jako běžné pytle na odpadky. Stoprocentně plní svůj účel a nacházíme tak uplatnění i pro obtížně recyklovatelné druhy tříděných odpadů, což je s ohledem na plnění recyklačních cílů stále důležitější," dodal Lukáš Grolmus, ředitel oddělení komunikace a marketingu EKO-KOM.

Vytříděné plasty opět pomáhají

EKO-KOM využije hlavní úklidové akce Ukliďme Česko i pro právě realizovanou litteringovou studii. Ze vzorků odpadů bude dělat rozbory, aby zjistil, jaký odpad je nejčastěji volně pohozen a jak se skladba odpadu liší v závislosti na uklízené lokalitě. Takto sebraná data pak zařadí do probíhající litteringové studie, kterou realizujeme spolu s IEEP, Institutem pro ekonomickou a ekologickou politiku při Fakultě sociálně ekonomické UJEP. Hlavním cílem této studie je zmapovat současnou situaci s množstvím a materiálovým složením litteringu, navrhnout nástroje předcházení vzniku a regulace tohoto fenoménu a v neposlední řadě navrhnout systém sdílení nákladů na úklid pohozených odpadů ve městech, kolem komunikací i v přírodě.

Součástí této studie jsou terénní šetření na vybraných lokalitách, které jsou typické vznikem litteringového odpadu. Sběry a rozbory litteringového odpadu budou probíhat ve všech sezónách (různé pro různé typy lokalit) na celém území České republiky. První komplexní studií zkoumající littering v České republice byla studie, kterou v letech 2007 a 2008 zpracovala pro EKO-KOM firma ETC Consulting. Nově realizovaná studie by měla zjistit, jak se za tu více než dekádu změnil littering a chování lidí v oblasti nakládání s odpady. Další informace o správném třídění odpadu najdete na www.jaktridit.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů