Úterý, 19. března 2024

Aktuální informace o stavu vodních zdrojů a suchu k 14. dubnu 2021

Aktuální informace o stavu vodních zdrojů a suchu k 14. dubnu 2021

Ministerstvo zemědělství předkládá stručnou zprávu se shrnutím nejdůležitějších skutečností o aktuálním stavu vodních zdrojů. Správci povodí situaci monitorují a vyhodnocují na základě aktuálních potřeb.

Hladina podzemní vody v mělkých vrtech byla ve 14. týdnu na území ČR celkově normální. Oproti předcházejícímu týdnu došlo u mělkých vrtů k mírnému zhoršení stavu. Hladina převážně stagnovala s tendencí k mírnému poklesu. Vydatnost pramenů na území ČR byla ve 14. týdnu celkově mírně podnormální, v porovnání s předchozím týdnem převážně stagnovala.

Za týden od 5. 4. do 11. 4. 2021 spadlo na celém území 6 mm srážek (Čechy 7 mm, Morava 4 mm). Zásoba vody ve sněhu na území České republiky činila ke dni 12. 4. 2021 cca 0,237 mld. m3. Průtoky ve vodních tocích jsou setrvalé, v porovnání s dlouhodobými dubnovými průměry převážně podprůměrné, v rozmezí 35-78 % dlouhodobého dubnového průměru.

Významné vodárenské i víceúčelové nádrže jsou až na výjimky (tato vodní díla mají nižší naplněnost převážně z provozních důvodů) naplněny z 80-100 % a jsou tak schopny zabezpečit požadované odběry. Na nádržích probíhají manipulace v souladu s manipulačními řády.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů