Pátek, 26. dubna 2024

Brňané se budou moci zřejmě od června zbavit starých pneumatik zdarma

Brňané se budou moci zřejmě od června zbavit starých pneumatik zdarma

Brňané budou moci zřejmě od června odevzdávat staré pneumatiky ve sběrných střediscích zdarma. Dosud za to platili. Pneumatiky by tak už neměly končit odhozené v přírodě.

Brňané nepotřebné pneumatiky doposud mohli odevzdávat ve 14 sběrných střediscích, přičemž za jednu platili 30 korun, za pneumatiku i s diskem 55 korun. Zřejmě od června budou moci pneumatiky odevzdávat v 27 střediscích bezplatně.

TIP: Sběrná střediska odpadů (nejen v Brně) najdete uceleně v mapě projektu KAMsNIM

Brno se za tímto účelem domluvilo se společností Green Logistics. "Vypůjčíme celkem 27 pozemků, na kterých nyní leží sběrná střediska odpadů. Při jejich výběru jsme zohledňovali to, aby se zde mohlo nashromáždit nejméně 50 kusů starých pneumatik. Navýšíme tím současnou kapacitu odběru starých pneumatik téměř dvojnásobně. Navíc odpadnou poplatky za předání pneumatik a za jejich odstranění," uvedl Hladík.

Do městské rady jde nyní ke schválení smlouva s dotyčnou společností. "Pneumatiky budou následně využity při výrobě nových. Nebudou zlikvidovány ani uloženy někde na skládku, ale zrecyklovány," uvedl Hladík. Vzhledem k tomu, že jejich odběr bude zdarma, odpadá tak podle Hladíka argument, proč je vyhazovat někde v lese.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů