Pátek, 29. března 2024

Hledá se Česká biopotravina roku 2021

Hledá se Česká biopotravina roku 2021

Startuje jubilejní dvacátý ročník soutěže Česká biopotravina roku 2021, kterou vyhlašuje PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců. Soutěž je určena tuzemským výrobcům biopotravin. Odborná porota ocení produkty v pěti kategoriích a zvolí celkového vítěze, který získá prestižní titul Česká biopotravina roku 2021. Uzávěrka pro podání přihlášek je 13. srpna 2021.

Dvacetiletý milník v historii soutěže

Od roku 2002 byly oceněny desítky biopotravin. Klání o nejlepší biopotravinu roku přitom prošlo stejně velkým vývojem, jako samostné ekologické zemědělství v Česku. "Od začátku soutěže se samozřejmě mnohé změnilo. Především došlo ke změně kategorií, které dnes plně korespondují s rozšířením sortimentu biopotravin nabízených na tuzemském trhu, a stabilně se také zvyšuje množství přihlášených výrobků. Několikrát se také obměnila porota a její koncept fungování, kdy se snažíme, aby v ní byli jak zástupci médií a spotřebitelů, tak odborníci na biopotraviny jako takové. Už nyní víme, že chystáme i velké novinky do nové dekády, tedy od 21. ročníku. Ty si ale necháme zatím pro sebe." okomentovala vývoj soutěže Kateřina Urbánková, manažerka organizátora soutěže - PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců

Porota vybere vítěze v pěti kategoriích

I v letošním roce bude odborná porota hodnotit bio výrobky v celkem pěti kategoriích: Biopotraviny živočišného původu, Biopotraviny rostlinného původu, Steaková biomasa, Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky a biovína.

V loňském roce přihlásili tuzemští producenti 150 biopotravin a biovín. Celkovým vítězem se stalo sušené hovězí maso od Mitrovský dvůr a.s, které zároveň vyhrálo
i ve své kategorii Biopotraviny živočišného původu. Dále uspěla například kolekce bylinných čajů nebo lahůdková chilli pasta.

V soutěži budou mít větší šanci na úspěch farmy se sociálním přesahem

,,V letošním ročníku soutěže připravujeme v rámci hodnocení několik novinek. Po diskuzích v rámci poroty bychom rádi nějakým způsobem ocenili i další pozitivní přínosy produkce biopotravin, jako je například šetrný přístup k vodě, zpracování přímo na farmě nebo zaměstnávání hendikepovaných či jinak sociálně znevýhodněných skupin. Věříme, že tyto společenské přínosy si zaslouží podporu, a už nyní se těším na širokou škálu výrobků, se kterými se v soutěži budeme mít možnost setkat, ochutnat je a poznat jejich příběh.", dodává Urbánková.

Podpora ekologického zemědělství má význam pro zdraví i planetu

,,Celá naše planeta prožila a stále prožívá nečekanou a nevítanou "virovou krizi". Neustále se objevuje spousta doporučení, jaká máme dodržovat hygienická opatření, které vitamíny jsou nejlepší na posílení imunity, že máme být častěji na čerstvém vzduchu, samozřejmě je třeba více pohybu a méně osobních kontaktů a masových setkání. To, co jíme, je pochopitelně neuvěřitelně důležité pro naše zdraví, imunitu, odolnost a dobrou životní kondici. Čím kvalitnější potraviny jsou na našem stole, tím větší máme šanci odolávat vnějším negativním vlivům na naše zdraví a tělo. Konzumací biopotravin pomáháme nejen sami sobě, ale i celé naší zemi, našemu blízkému i vzdálenému okolí. Náš život a naše životní prostředí závisí pouze na nás." říká předseda odborné poroty PhDr. Pavel Maurer.

Co přináší získání titulu Česká biopotravina roku?

Úspěch v soutěži přináší vítězům nejenom věhlas, ale i významnou zpětnou vazbu, mediální zájem a možnost prezentovat své produkty na nejrůznějších akcích v Česku.

,,Myslím, že právě propagace v médiích a zajištění odbytu je právě to, co výrobce biopotravin na soutěži láká a je to důvod, proč své biovýrobky do soutěže přihlašují. Věřím, že se nám to daří a mám obrovskou radost, když mohu některé vítězné výrobky potkávat v obchodní síti, online marketech apod.," uzavřela Urbánková.

Přihlášky je třeba doručit na adresu organizátora do 13. srpna 2021, v případě biovín už do 3. srpna. 2021. Soutěž pořádá PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců pod záštitou ministra zemědělství Miroslava Tomana a ústředního ředitele Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martina Klanicy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů