Čtvrtek, 25. dubna 2024

Pomník Johnnymu Hallydaovi s motorkou Harley dráždí ekology ve Francii

Pomník Johnnymu Hallydaovi s motorkou Harley dráždí ekology ve Francii

Projekt pomníku k uctění zpěváka Johnnyho Hallydaye rozvířil ve Francii veřejnou diskusi. Ekologům vadí, že jeho součástí má být i motorka Harley Davidson, která je podle nich v naprostém rozporu s trendem šetrnosti k životnímu prostředí, který v posledních letech prosazuje Paříž. O sporech okolo pomníku píše list Le Monde.

Po smrti zpěváka v prosinci 2017 měl nápad na uctění jeho památky pařížský galerista Kamel Mennour, který se specializuje na současné umění. Oslovil jednoho ze svých dvorních umělců, Bertranda Laviera, který se proslavil spojováním nesourodých předmětů do jedné sochy. Socha, která by měla stát před Accor arénou, kde Johnny Hallyday několikrát vystupoval, se má skládat ze 4,75 metru vysokého ocelového stožáru ve tvaru krku kytary Gibson. Na vrchol stožáru umělec umístil modrou motorku Harley typu Fat Boy.

Podle oficiální prezentace pomníku jde o "poetické roubování". Projekt schválila také vdova po zpěvákovi Laeticia Hallydayová, která ocenila "akci, která oživí vzpomínky na Johnnyho".

Proti památníku se naopak postavila Emmanuelle Pierre-Marieová, starostka 12. pařížského obvodu, kde by měl monument stát. Městská rada, které šéfuje tato socioložka ze strany Zelených, se měla výstavbou pomníku zabývat tuto středu. Starostka ji však bez dalších podrobností stáhla z programu jednání.

Pravice přístup starostky označila za "ekologickou cenzuru" a odsoudila "ideologické a sektářské úvahy" stran "umělce, který ztělesňuje Paříž a Francii", píše Le Monde.

Hallyday během své dlouhé kariéry nahrál přes 1100 písní a absolvoval 181 turné, přičemž na jeho koncerty pravidelně chodily desetitisíce lidí. Celkem se prodalo přes 110 milionů kopií jeho desek, z nichž bylo 18 platinových. To vše z něj činí jednoho z nejúspěšnějších umělců všech dob.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů